Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

USA a Čína jednaly o jaderné bezpečnosti. Chtějí bojovat proti pašování

Autor: ČTK, kle - 
31. března 2016
22:58

Čína a USA se shodly, že budou společně bojovat proti tajnému přepravování jaderného materiálu. Dohodly se i v dalších otázkách týkajících se jaderné bezpečnosti. Informovala o tom agentura Reuters. Obě země to uvedly ve společném prohlášení před zahájením jaderného summitu.

Čína rovněž souhlasila, že přestaví svoje malé kompaktní výzkumné reaktory bazénového typu (MNSR) na univerzitě v Šen-cenu tak, aby využívaly nízko obohacené uranové palivo. Příslib se týká také reaktorů v Ghaně a Nigérii, citovala z prohlášení obou vlád agentura Reuters.

Za hlavní témata jaderného summitu jsou považovány obavy z možného jaderného útoku teroristů a jaderná hrozba ze strany Severní Koreje.

Americký prezident Barack Obama slíbil spojencům z Japonska a Jižní Koreje udržení jednotné obranné fronty vůči severokorejské jaderné hrozbě. Společně s jihokorejskou premiérkou a japonským premiérem se zavázal plnit nejnovější rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která počátkem března jednomyslně schválila další zpřísnění mezinárodních sankcí proti KLDR kvůli lednovému jadernému testu.

Jádro i svoboda Tibetu:

vIadimir1950 ( 1. dubna 2016 01:21 )

Čínský prezident je v USA více spokojený. Krásný úsměv. U nás byl už jednou nohou pryč po příletu.

mevverick ( 1. dubna 2016 00:04 )

A po setkání dvou světových státníků ,.,. V České republice ,,Navštívil Čínský prezident ještě USA

Zobrazit celou diskusi