Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ministryně pro práva žen přirovnala muslimky k černým otrokům, odvolají ji?

Autor: mb - 
1. dubna 2016
06:12

Francouzská ministryně pro práva žen Laurence Rossignolová (58) čelí kritice za to, že přirovnala muslimské ženy nosící šátky k černochům, kteří se smířili s otroctvím. Ministryně se za použití termínu nègre, který je chápán jako hanlivé označení černochů, později omluvila. Rossignolová rovněž odsoudila módní značky, které na západních trzích nabízejí hidžáby, tedy tradiční muslimský šátek zakrývající vlasy a krk, či koupací oděvy pro muslimky.

Ministryně označila použití slova nègre za chybu, zdůraznila však, že tak učinila ve spojení s dílem francouzského filozofa 18. století Charlese Montesquieua. Mezitím podepsalo několik tisíc lidí petici, která ji vyzývá k rezignaci.

Na Twitteru se mezi kritikou vůči ministryni objevil i názor, že Rossignolová považuje za otrokyni například pilotku Spojených arabských emirátů Mariam Mansúríovou, která byla nasazena do bojů proti radikálnímu hnutí Islámský stát a která nosí hidžáb.

Téma šátků je ve Francii velmi citlivé. V zemi od roku 2011 platí na veřejnosti zákaz nošení takových závojů či šátků, které zahalují obličej. Učitelé a ani žáci na státních školách nesmí nosit šátky a státní zaměstnanci mají zapovězeno viditelné nošení náboženských symbolů.

jana999 ( 1. dubna 2016 08:02 )

ale ten černoch jim nevadí ale, že si dovolil říci o muslimech pravdu, v podstatě kdo porušuje listinu práv a svobod jsou právě muslimové a to hlavně k přístupu ženám a ten šátek je opravdu vyjádření, jejího otroctví, ona se nemá ani jak bránit, kdyby řekla, že to nosit nechce, tak ji mužská populace v rodině přinejmenším přizabije, ta ministrně dělá svou práci velice dobře a nebojí se těch žen zastat, ne jako naše pipina šabatová, která svým postojem jde na ruku těm mužským co je ponižují.

st.rec ( 1. dubna 2016 07:50 )

To je hysterie,prostě je černoch protože černej jak bota.Nevidím na tom nic hanlivého a nevím proč by měla odstupovat.

Zobrazit celou diskusi