Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Převaděč: Turci střílejí do uprchlíků, nešetří ani malé děti

Autor: mb - 
31. března 2016
17:49

Turečtí vojáci střílejí na hranicích syrské uprchlíky, za několik měsíců zabili nejméně 16 lidí, včetně tří dětí. Podle jiných zdrojů je počet mrtvých ve skutečnosti ještě větší. Zprávu o barbarském počínání Turecka přinesl britský deník The Times.

Vraždění prý začalo před čtyřmi měsíci. „Turečtí vojáci dříve pomáhali lidem nosit zavazadla, nyní do nich střílejí,“ tvrdí pašerák lidí, jehož svědectví přinesl The Times. Muž převáděl Syřany za cenu 100 tureckých lir za člověka (zhruba 845 Kč). Převaděčstvím se zabýval zhruba dva roky a velká část turecké hranice se Sýrií byla dle pašeráka de facto nehlídaná.

Zabíjení uprchlíků potvrdila i organizace Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), která ovšem nepůsobí přímo na místě a sídlí v Londýně. K poslednímu zastřelení uprchlíků prý došlo 5. března v Guvveci, tehdy zemřeli dva běženci.

Turci nešetří ani děti, v únoru na východní části hranice byl vojáky zastřelen muž a jeho dítě…

Zdokumentováno je již 16 úmrtí, ale dle pašeráka lidí je počet mrtvých daleko vyšší. Ti, kteří jsou zastřeleni na syrské straně hranice, jsou následně pohřbeni v rodném městě či vesnici a do statistik lidskoprávních organizací se tak nedostanou.

„Šťastní“ zranění

Někteří uprchlíci však střelbu přežijí, a když jsou jen zraněni, mají „štěstí“. Jsou odvezeni do nemocnice, kde jsou ošetřeni, a následně je jim povoleno v Turecku zůstat.Změnu v postoji k uprchlíkům si prý vynutila Evropa, která od Ankary žádala tvrdší postup. EU a Turecko nedávno uzavřeli dohodu, dle které se Ankara zavázala přijmout každého uprchlíka, který se nelegálně dostane do Evropy přes moře. Za „odměnu“ Turci považují zrušení víz pro své občany, EU se též zavázala, že bude přijímat tisíce uprchlíků přímo z Turecka a Ankaře poskytne miliardy eur.

stahor ( 31. března 2016 19:40 )

Nikdo je sem nezval, vědí, do čeho ilegálně lezou. Ještě totéž na moři a bude klid.

kiwi65 ( 31. března 2016 19:09 )

 Někdo tu verbež zastavit musí,však na to Turci dostali prachy od EU.Kdyby to tak dělali od začátku nemuseli jsme řešit průsery v Bruselu atd....

nyxx ( 31. března 2016 18:46 )

PRAVDIVÁ výpověď pašeráka, který inkasuje od ilegálů nemalé prachy, to nemá obdoby! A bulvár to ještě otiskne!

Zobrazit celou diskusi