Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Belgičan odešel k ISIS, teroru v Bruselu se směje. „Bolí to,“ říká bratr

Autor: simao, ČTK - 
30. března 2016
21:03

Narodil se v Belgii, žil s rodinou na předměstí Antverp. Dostal se však mezi islámské radikály a utekl do Sýrie. Z Hichama Chaiba (34) je dnes hledaný terorista a obávaný kat, který má na svědomí mnoho vražd. Po krvavých útocích v Bruselu, které na internetu oslavoval, vzkázal, že teror nekončí. Podobných výhrůžek je v propagandě ISIS více, na tuhle ale přímo zareagovala vzkazem Chaibova rodina. Stále žije v Belgii a má strach.   

Hicham Chaib svou hrozbu natočil v městě Rakka na východě Sýrie. Belgický radikál na novém videu v baště islamistů tvrdí, že Brusel prý byl jen kapkou. A další útoky budou následovat. „Nepoučili jste se na příkladu Paříže, neboť nadále bojujete s islámem a muslimy. Proto vám chci říct, že v Bruselu sklízíte, co jste sami zaseli,“ tvrdí Chaib.

Na nahrávce mluví vlámštinou. Žil v Antverpách, je i v pátračce belgické policie. „Tak jako vy bombardujete muslimy svými F-16, budeme my bojovat s vašimi lidmi,“ pokračuje v narážce na nálety západní koalice v Sýrii.

Islámský stát se k atentátům v Bruselu s 32 oběťmi nedlouho po útocích přihlásil. Stejně tak stojí i za listopadovým krveprolitím v Paříži se 130 mrtvými. Strach v Evropě šíří dál, i když se evropské špičky snaží varovat, aby se lidé nebáli.

Strach však má i Chaibova rodina. CNN přinesl rozhovor s bratrem belgického džihádisty, který se se svou rodinou dál snaží žít běžným životem v západoevropské společnosti. Po odvysílání hrozby však přiznává, že i Chaibova rodina má nyní velké obavy.

Zpověď bratra vraha z ISIS: Nemůžeme uvěřit, že se to děje

I Mohamed Amin Chaib (22) se narodil v Belgii. Z jeho staršího bratra Hichama se však stal kat z Islámského státu. Oba přitom vyrůstali v běžné muslimské rodině. Hicham se ale změnil v monstrum, které zajatcům uřezává hlavy. „Naše rodina stále nemůže věřit, že se tohle děje,“ říká nyní zděšený Mohamed televizi CNN.

Svého bratra už prý nepoznává. Pamatuje si ho jako člověka, který bral život s úsměvem, vždy tu byl pro něj, jenže pak přišel zlom. Totální změna.

Hicham prý již v Belgii potkal lidi, kteří mu pomohli značně se zradikalizovat. Přejal „jinou“ verzi islámu, prodchnutou mnoha frustracemi. Jinou než tu, které učili oba bratry jejich rodiče. „Matka s otcem nás učili srdečné a přívětivé podobě islámu. Takovému, který je mírumilovný a prospívá společnosti, je založený na práci, studiu a respektu,“ říká teroristův bratr.

Jenže Hicham není jeho jediným bratrem, který z belgického předměstí utekl mezi teroristy. Stejnou cestu si patrně vybral i Anwar Chaib, který chtěl také utéct do Sýrie. Ale odhalili ho.

Mladý Belgičan na cestě mezi islamistické vrahy

Hledaný džihádista Hicham Chaib byl původně bodyguardem, poté pravou rukou zakladatele skupiny Sharia4belgium Foada Belkacema, po jehož zatčení stanul v čele této teroristické organizace.

z Belgie do Sýrie utekl v roce 2013, od té doby ho jeho bratr neviděl. „Pro mé rodiče je velmi bolestivé vidět, že se něco takového mohlo stát jejich synovi,“ upozorňuje nyní Mohamed, jehož tvář zůstala během reportáže CNN zakrytá. Přiznává, že i jeho rodina má nyní po výhrůžném videu, od kterého se důrazně distancovala, strach.

„Po nejnovějším videu čelíme výhrůžkám a nenávistným komentářům,“ pokračuje bratr teroristy. I on natočil vzkaz. Pro svého bratra. „Hichame, pořádně se zamysli, máš tu rodinu, tvoje matka kvůli tobě brečí každou noc. Tvůj otec je starý, má tě moc rád. Mysli na důsledky pro tvou rodinu, jsou enormní,“ dodal Mohamed v emotivní výpovědi.

Pátrají po třetím atentátníkovi z Bruselu

Belgii se mezitím podařilo identifikovat všechny oběti teroristických útoků z bruselského letiště Zaventem a stanice metra Maalbeek. Celkem jde o 17 Belgičanů a 15 cizinců, informovalo krizové centrum. Zahraniční oběti pocházejí z USA, Velké Británie, Itálie, Německa, Nizozemska, Francie, Číny, Indie, Švédska a Polska. 

Atentátníci podle dnešní zprávy listu La Libre také shromažďovali informace o rezidenci a pracovišti premiéra Charlese Michela. Bruselské letiště dál zůstává uzavřené pro osobní přepravu, hospitalizováno stále zůstává 94 lidí. Na jednotkách intenzivní péče se nachází 49 osob. Třicet lidí ošetřují lékaři na popáleninových odděleních.

Stále pak pokračuje pátrání po „muži s kloboukem“, který se vedle Brahima El Bakraouiho a Najima Laachraouiho objevil na záznamu letištních bezpečnostních kamer. Zatímco Bakraoui a Laachraoui později na letišti spáchali sebevražedný atentát, třetí muž uprchl a na místě nechal pouze bombu. Novináře na volné noze Fayçala Cheffoua v pondělí belgická policie propustila, na dobu atentátů měl alibi.

Podle belgického listu De Standaard by třetím podezřelým mohl být Mohamed Abrini, Belgičan marockého původu a blízký přítel pravděpodobně jediného přeživšího atentátníka z Paříže Salaha Abdeslama.

asijo ( 31. března 2016 04:53 )

Odešel do Syrie,možná k těm umírněným,jak jim ušáci říkají a kvalitně je vyzbrojují.

petr1982 ( 31. března 2016 02:10 )

Presel na jinou verzi islamu Bezte do ***e se vsema verzema vy zaostali muslimsky neadrtalci. Arab zustane spinavym arabem, i kdyz ma belgicke obcanstvi

prycsnima ( 31. března 2016 00:11 )

 Hicham Chaib je tradicni belgicke jmeno tak jako v nemecku Hakan Ylmaz! Tihle kanakove zustanou Ausländri i kdyby meli 100 krat EU obcanstvi!!!

jiri.k ( 30. března 2016 23:41 )

Vysvětlete to někomu zoufalému, kdo přišel o dítě, o smysl života kvůli nějakému úchylovi. Nedivte se, že by se mohl mstít někomu, kdo toho zmetka přivedl na svět a taky mu způsobit trauma ze ztráty někoho podobně blízkého.

jan490 ( 30. března 2016 23:40 )

Takovy kraviny, oni rezou hlavu kazdymu na koho narazi. Nasi blbove tu resi humanitarni otazky. Jestlize jeden z rodini prokazatelne presell k ISIS , celou rodinu automaticky za nim, nebo za katr. V Kanade maji zakon , ze jakehokoli imigranta mohou drzet ve vezeni bez udani duvodu az 3 roky, nektere propusti a znovu posada opet ne tri roky, staci jen podezreni z terorismu a prdi na jakakoli lidska prava, bezpecnost zeme predevsim.

Zobrazit celou diskusi