Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hajlování, protiimigrantské slogany: Belgické radikály rozháněla vodní děla

Autor: ČTK - 
27. března 2016
18:12

Stovky lidí se v neděli navzdory sobotnímu varování politiků i policie sešly na náměstí Place de la Bourse v centru Bruselu, které se stalo místem shromáždění k uctění obětí úterních atentátů. Poklidnou pietní akci narušilo zhruba 450 extremistů, informoval belgický list La Libre.

Belgický ministr vnitra Jan Jambon a starosta Bruselu Yvan Mayeur v sobotu vyzvali občany, aby se v neděli vzdali účasti na manifestacích, a umožnili tak policii, aby se mohla plně věnovat vyšetřování teroristických útoků z bruselského letiště Zaventem a stanice metra Maalbeek, které si vyžádaly 31 obětí.

Organizátoři největší ohlášené akce, Pochodu proti strachu, vzápětí svou akci „o několik týdnů“ odložili.

Navzdory výzvám politiků i policie se v neděli ale na náměstí Place de la Bourse sešly stovky lidí. Poklidný průběh pietních vzpomínek narušilo asi 450 osob vykřikujících protiimigrantská hesla jako Belgičtí chuligáni. My jsme tu doma.“ Řada z nich měla zakryté obličeje. Podle agentury Belga přišli od nádraží Gare du Nord a značná část z nich byla zjevně pod vlivem alkoholu. 

Policisté použili vodní děla a po chvíli se jim podařilo výtržníky od zbytku shromážděných lidí oddělit kordonem a vytlačit do okolních ulic. Podle listu Politico policie k zásahu přistoupila poté, co extremisté slovně zaútočili na jednu z přítomných muslimek a někteří z nich začali hajlovat. Podle agentury AFP policie přinejmenším desítku výtržníků zadržela.

Narušení pietního shromáždění ostře odsoudil belgický premiér Charles Michel i starosta Bruselu Mayeur.

Podle Hanse Bonteho, starosty města Vilvoorde severně od Bruselu, kde se výtržníci původně shromáždili, se jednalo o „krajně pravicové chuligány podporující různé fotbalové kluby první ligy“.

Čtěte vše o teroru v Bruselu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině