Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dílna na falešné doklady odhalila tváře islámských džihádistů! Policie je měla půl roku před terorem v Bruselu

Autor: rc - 
27. března 2016
21:52

Už v říjnu loňského roku provedla belgická policie razii, při níž odhalila na bruselském předměstí „dílnu“ na doklady. Mezi tisícovkou fotografií byly i tváře džihádistů z Paříže a Bruselu.

O víkendu se podle italského listu La Repubblica podařilo dopadnout Alžířana, na kterého belgická policie vydala mezinárodní zatykač.

Italové čtyřicetiletého muže jménem Djamal Eddine Ouali zadrželi v městečku Bellizze, které leží nedaleko přístavu Salerno.

Podle italských strážců zákona Alžířan vyráběl falešné pasy, které jsou hojně využívány nejen nelegálními migranty, nýbrž i teroristy!

V říjnu loňského roku totiž belgická policie vtrhla na bruselské předměstí Saint-Gilles a v jednom z tamních domů našla „továrnu“ na falešné doklady.

Kriminalisté v ní objevili spoustu falešných fotografií. Mezi tvářemi, které se skrývaly pod falešnými jmény, se našly i fotografie džihádistů, kteří mají na svědomí krvavé útoky v Paříži i Bruselu.

Kupříkladu mezi fotografiemi se našla tvář Najima Laachraouiho, v databázi vedeného pod jménem Soufiane Kayal. Právě pod tímto jménem se džihádista dostal s běženci do Evropy.

A s tím samým jménem měsíc před zátahem na bruselském náměstí prošel policejní kontrolou, když ho vezl terorista z Paříže Salah Abdeslam z Balkánu do západní Evropy. Samotný Salah Abdeslam mimochodem byl v „továrně“ na falešné doklady veden jako Yassine Baghli.

Před sebevražedným atentátníkem Laachraouim policisty dokonce varovala jeho rodina! Radikál, který absolvoval katolickou školu, totiž odjel do Sýrie v roce 2013, aby se tam přidal k samozvanému Islámskému státu. Přestože to jeho rodina úřadům nahlásila, policisté nepřišli prohledat ani jeho byt.

Do mysli se jim zapsal až v říjnu roku 2015, kdy strážci zákona získali jeho fotografii i s pseudonymem. Tehdy přišli i na to, že džihádista již o měsíc dříve přejel maďarsko-rakouské hranice. Samotnou domovní prohlídku však provedli až po listopadových útocích v Paříži.

Jenže ještě celé tři měsíce Laachraoui pobýval v Bruselu, kde si pod falešným jménem Soufiane Kayal pronajal dokonce byt.

Pravou atentátníkovu identitu se jim podařilo odhalit až koncem března. Den před tím, než Brusel zažil teror džihádistů, policie vydala prohlášení, v němž žádala, aby lidé hlásili jakékoliv informace týkající se Kayala či Laachraouiho.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi