Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zmrzlina podraží. Na Madagaskaru se urodilo málo vanilky

Autor: ČTK, tmp - 
27. března 2016
08:17

Cena madagaskarské vanilky v loňském roce stoupla o 150 procent. Důvodem byla slabá úroda na Madagaskaru, který je jejím největším producentem. Výrobci potravin nyní varují, že budou muset zvyšovat ceny, což by mohlo ovlivnit hlavně ceny zmrzliny, píše na svých internetových stránkách The Guardian.

Vanilka je druhé nejdražší koření na světě po šafránu, protože její pěstování je dlouhé a náročné na lidskou práci. Hlavním producentem vanilky potravinářské kvality, známé jako černá vanilka podle barvy sušených lusků, je Madagaskar. Následují Mexiko a Tahiti. Podobně jako u vína, čokolády nebo kávy má vanilka z každé země svoji specifickou příchuť. Madagaskarská vanilka vytváří krémovou, sladkou příchuť. 

Podle analytické společnosti Mintec se madagaskarská vanilka prodávala minulý rok za něco málo přes 2000 korun, letos už ji ale neseženete za méně než 5000 korun. „Ceny vanilky začaly růst v letech 2012–13 kvůli obavám o kvalitu a nadále stoupají,“ uvedl analytik firmy Mintec Jara Zicha. 

Vanilka je komerčně dostupná ve formě celých tobolek, prášku a extraktu. Růst cen bude bolet všechny firmy, které používají vanilku. Tu najdeme v různých produktech od nealkoholických nápojů po koláče a parfémy. Nejvíce však zřejmě dopadne na výrobce zmrzliny, protože vanilka je nejdražší složkou ve výrobním procesu, některé firmy tedy budou nuceny přesunout zvýšené náklady na spotřebitele.

Zemědělci sklízí moc brzy

Odborníci také varují, že když jsou ceny vysoké, jsou zemědělci v pokušení sbírat vanilkové tobolky brzy. To pak způsobí, že má vanilka méně intenzivní chuť, což znásobuje problémy na trhu. Vysoce ceněná plodina je také cílem zlodějů.

„Jsou zprávy, že pěstitelé vanilky na Madagaskaru sklidili svoji úrodu za rok 2015 předčasně v obavách ze ztráty své produkce kvůli zlodějům,“ dodává Zicha. „To spolu s nedostatečným sušením kvůli vyššímu zisku z úrody snížilo kvalitu vanilky.“

Za slušnou úrodu na Madagaskaru je považována sklizeň zhruba 2000 tun. Loni však činila něco mezi 1300 až 1400 tun. Letošní letní sklizeň by měla být připravena na dodávky v listopadu a některá čísla naznačují, že by mohla být hojnější. Ceny by tak mohly koncem letošního roku začít klesat.

Kombinace vysoké ceny a nízké kvality znamená, že někteří výrobci se obracejí k syntetickým alternativám. Mnoho potravinářských značek však není nakloněno použití umělých příchutí.

„Vanilka je nejprodávanějším produktem každé firmy vyrábějící zmrzlinu. Můžete uvést na trh chuť, kterou zaplníte mezeru na trhu, ale vanilka bude vždy na prvním místě,“ dodává produktový manažer New Forest Ice Cream Dave Bishop.

Bildaqqqqqqqqqqq1qq ( 27. března 2016 23:57 )

A jako odpad vzniká šmoulí modř.

a-z- ( 27. března 2016 22:14 )

U nás se zdraží proto, že se zavírá OKD. Vanilkový aroma u nás vyrábíme z uhelnýho dehtu.

vosavopruz ( 27. března 2016 13:05 )

Hmm merunková,dáš si fofolu?

vendyy22 ( 27. března 2016 11:10 )

to by me zajimalo v ktere zmrzline prava vanilka je, vsude se u nas pridava vanilin a to nemluvim o detskych vyrobcich, kde by vubec nemel byt.

borivojmilosrdny ( 27. března 2016 09:49 )

A nejhorší ze všeho jsou trpaslíci. Ty potvory vám vlezou všude. A strašně rychle se množí. Já je chytám. Zrovna včera jsem chytil dva. Jednoho na vařenou bramboru a druhého na škvarek.

Zobrazit celou diskusi