Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dopadli třetího teroristu z bruselského letiště: Radikál pracoval jako novinář

Autor: shp - 
26. března 2016
13:50

Už ho konečně mají! Třetí terorista z bruselského letiště, které se stalo terčem útoků radikálů z Islámského státu, byl dopaden. Jmenuje se Faycal Cheffou a podle deníku Le Soir ho měla policie v hledáčku již několik měsíců. Muž v minulosti pracoval jako novinář.

Podle deníku byl muž dopaden v sobotu a později obviněn z terorismu, vražd a pokusů o vraždy. Policie prohledala jeho byt, ale nenalezla žádné zbraně ani výbušniny.

Cheffou byl zatčen před sídlem federální prokuratury. Úřady zatím oficiálně nepotvrdily, že je oním třetím hledaným teroristou. Le Soir se však odvolává na policejní zdroje.

Udal ho taxikář

Mužem, který ho usvědčil, je taxikář, který ho vezl na letiště Zaventem. Tam Cheffou odjel společně s Ibrahimem El-Bakraouim a Najimem Laachraouim. Tito dva radikálové se na letišti zabili při sebevražedném atentátu.

Cheffou není policii neznámý. Sledovala ho již několik měsíců kvůli podezření z napojení na islamisty. Radikál pracova jako novinář na volné noze a měl tak přístup i do jinak nedostupných lokací.

Deník Daily Mail původně uvedl, že terorista z letiště je Mohamed Abrini. Toto tvrzení se však ukázalo nepravdivé. Policie po něm stále pátrá, stejně jako po záhadném doprovodu sebevražedného atentátníka Khalida El-Bakraouiho. Ten se odpálil v metru.

Při teroristických útocích, které se odehrály v úterý, zahynulo 31 lidí, na 300 jich bylo zraněno. Spousta příbuzných stále nemá kontakt se zmizelými. Identifikace v nemocnici je pomalá.

Od úterních pumových útoků bylo zatím zatčeno nejméně 11 osob: devět v Belgii a dvě v Německu, upřesnila dnes agentura Reuters. K útokům se přihlásila extremistická organizace Islámský stát. Prokurátor dnes také oznámil, že obvinil z terorismu i dva zadržené v Belgii v rámci vyšetřování jiných případů.

Rabah N., kterého bezpečnostní složky zatkly v pátek ve čtvrti Saint-Gilles, se podle něj podílel na přípravě nového atentátu ve Francii, který ve čtvrtek zmařila francouzská policie. Aboubakara A. zadrženého ve čtvrti Forest obvinil z účasti v teroristické skupině v Belgii.

O dalších 24 hodin prokuratura dnes prodloužila vazbu Abderahmanovi Ameroudovi, kterého zadrželi policisté při páteční razii v bruselské čtvrti Schaarbeek.

Brusel: Vše o terorismu na Blesk.cz

stacho ( 27. března 2016 12:43 )

Budou do vás i střílet.....

kolemdokola ( 27. března 2016 12:11 )

 Podpořte demonstraci v Praze za naši Českou republiku pro nás. Postavte se proti zatýkání vlastenců.

santikxauz ( 27. března 2016 03:24 )

Čtyři,zapomněl jsi na pražskou kavárnu.

dylina ( 27. března 2016 01:30 )

Mimochodem-Víte,že v Praze jsou již TŘI mešity - Černý most, Václ. náměstí a Palmovka)?

tymitaky ( 26. března 2016 21:09 )

Máš to blbě spočítané, chybí dalších 6.

Zobrazit celou diskusi