Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Radikál z letiště prý odhalen: Je to nejhledanější terorista, zabíjel i v Paříži

Autor: rc, shp, ČTK - 
26. března 2016
11:36

Identita teroristy z Bruselu odhalena! „Muž v bílém“, kterého zachytily kamery na bruselském letišti Zaventem, kde kráčí po boku sebevražedných atentátníků Ibrahima El-Bakraouiho a Najima Laachraouiho, je Mohamed Abrini (31). Ten má mít na svědomí jak útoky v srdci Evropské unie, tak krvavý útok v Paříži, uvedl Daily Mail. Nakonec se však ukázalo, že toto tvrzení bylo liché.

Poté, co byla odhalena identita dvou mužů v černém, které zachytila bezpečnostní kamera a kteří byli identifikováni jako Ibrahim El-Bakraoui a Najim Laachraoui, se vyšetřovatelé zaměřili na třetího radikála ze záznamu. Belgické bezpečnostní složky stále usilovně pátraly po záhadném „muži v bílém“.

Anglický server DailyMail s odvoláním na noviny Sudpresse však nyní přišel se zprávou, že záhadný muž z letiště Zaventem, kde při úterním masakru zemřelo 11 lidí, se jmenuje Mohamed Abrini. Jak se však podařilo identitu atentátníka odhalit, není jasné. 

Terorista, jemuž se na belgickém letišti nejspíše nepodařilo odpálit bombu, a proto uprchl, je na seznamu nejhledanějších teroristů a byl dokonce přítelem zajatého atentátníka z Paříže Salaha Abdeslama. S tím také vyrůstal v bruselské čtvrti, líhni teroristů, Molenbeek.

Abrini, který má marocké kořeny, se měl také podílet na krvavých atentátech v Paříži, při nichž zahynulo 130 lidí. V minulém roce se měl dokonce vypravit do anglického města Birmingham, v němž navštívil stadión, který fotografoval, zatímco jeho „komplicové“ ze samozvaného Islámského státu plánovali útok na Francii.

Taxikář, který teroristy vezl na letiště, po útocích vypověděl, že Abrini celou cestu mluvil o americké zahraniční politice. Policie spolu s ním pátrá po dalších pěti útočnících, kteří mají na svědomí úterní zvěrstva v srdci Evropské unie, Bruselu.

Jaká je pravda?

Nakonec se však ukázalo, že "muž v bílém" z letiště se jmenuje Faycal Cheffou. Má jít o novináře, kterého bezpečnostní složky sledovaly již dlouho. Faycala nakonec identifikoval taxikář, který ho vezl na letiště.

Letiště Zaventem, kde se v úterý odehrál teroristický útok, obnoví leteckou osobní dopravu nejdříve po týdnu, tedy v úterý. Oznámilo to vedení letiště. Dosud se počítalo s tím, že by letiště mohlo provoz obnovit v pondělí. Na letišti Zaventem při úterních pumových atentátech sebevražedných islamistů zahynulo 11 lidí. Téhož dne následoval podobný útok v bruselském metru s dvaceti mrtvými.

Ve středu letiště oznámilo, že začíná odbavovat jen nákladní a některé soukromé či speciální lety, zatímco pro běžnou osobní dopravu bude k dispozici nejdříve v pondělí. Při útoku byl vážně poškozen jeden z hlavních terminálů. Exploze si tento týden v belgické metropoli vyžádaly také asi 300 zraněných, stav několika z nich je velmi vážný.

 

 

 

Najim Laachraoui

frantaklika ( 26. března 2016 13:43 )

on je o své pravdě přesvědčený, rozhodnutý zemřít a má podporu komunity kde se skrývá. Co máme my? Už jen trochu času a elity, kteří žijí v jiném "světě", poněvadž by již no go zony a mešity byly srovnány se zemí.

tesarl ( 26. března 2016 13:39 )

Když Sarkozy končil, dal Merkelové dobrou radu: Přitáhni do EU Island. 3,14ča nahluchlá rozumněla islám.

pekaaaros ( 26. března 2016 13:33 )

co by na to řekl Masaryk nevím. Ani co by na to řekl Havel. To jsou jen takový kecy kdyby kdyby. Jak může někdo mluvit Havlovým jménem k téhle problematice? To může udělat jen ten, kdo si na něm přihřívá polívčičku. Tedy Karel.

pekaaaros ( 26. března 2016 13:08 )

Už po atentátech na Charlie Hebdo si dal kníže Schwarzenberg (jo ten kterej řekl, že kdyby žil Edvard Beneš dneska, tak je souzenej u soudu lidských práv za odsun Němců) na svou fb zeď zprávu o tom, jak se nesmíme zaleknout a být dál tolerantní. Tehdy jsem mu napsal email, že jak mám být tolerantní, když bezpečnostní složky nedělají práci stopro, a že v bruselských No Go zonách visí vlajky IS z oken. Nic nenapsal. Buď spal, nebo si řekl "nějakej póvl mě tady otravuje" Jsem zvědavej, co si říká teď, mistr.

montevideo ( 26. března 2016 13:01 )

AŤ ho hledají ve Vatikánu. Papež mu tam včera líbal nohy.

Zobrazit celou diskusi