Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na bruselském předměstí zneškodnili muže s bombou. Držel ženu a dítě

Autor: ČTK, kal, val - 
25. března 2016
21:30

Během razie ve městě Schaarbeek v bruselském regionu policie zranila a zadržela jednoho muže, který u sebe měl bombu a jako rukojmí měl ženu s dítětem. Uvedla to v pátek belgická média. V průběhu razie se ozvaly tři exploze, podle policie byly pod kontrolou, na místě byl i speciální robot. Akce údajně souvisela s úterními bruselskými útoky i se čtvrtečním zatčením muže ve Francii, který je podezřelý z plánování atentátu. Ve městě zadržela před týdnem i dlouho hledaného Salaha Abdeslama.

Několik domovních prohlídek provedla policie ve Schaarbeeku už ve čtvrtek. Okolí náměstí Place Meiser, kde se páteční zásah odehrál, policie neprodyšně uzavřela. Podle agentury DPA byli na místě těžce ozbrojení a maskovaní příslušníci bezpečnostních složek i vojenská vozidla.

Akce podle starosty Bernarda Clerfayta souvisela s úterními bruselskými atentáty i se čtvrtečním zatčením muže na severním předměstí Paříže Argenteuil, kterého úřady podezřívají z přípravy teroristického útoku. V jeho bytě se našlo menší množství výbušnin.


Opération Schaerbeek 3 by sudpresse

Tři výbuchy, které byly na počátku razie v Schaarbeeku slyšet, byly podle Clerfayta kontrolované policií. Podle belgické stanice RTBF měl u sebe zadržený muž batoh či kufr s výbušninou.

Zneškodněný muž na ulici Zneškodněný muž na ulici | ČTK/AP-S. Kuplan

Muž neuposlechl výzvám policie a následně jej střelili do nohy a zadrželi. Starosta pak potvrdil jeho zatčení i souvislost dotyčného s úterními teroristickými útoky. Ženu s dítětem dostali policisté do bezpečí. 

Premiér Charles Michel se kvůli akci nezúčastnil ceremonie na letišti Zaventem, na níž měl spolu s ministrem zahraničí USA Johnem Kerrym uctít památku úterních atentátů.

Už ve čtvrtek pozdě večer provedla belgická policie několik razií v centru Bruselu, v takzvané evropské čtvrti i v Schaarbeeku. Zadržela při nich v souvislosti s úterními teroristickými útoky šest lidí.

Právě v Schaarbeeku policie minulý pátek zadržela také Salaha Abdeslama, kterého podezřívá z přímého zapojení do loňských listopadových teroristických útoků v Paříži. Spolu s ním zadržela i dalšího islamistu Aminea Choukriho.

Při úterních teroristických útocích v Bruselu zahynulo na letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek nejméně 31 lidí. Kolem tří set dalších utrpělo zranění.

Čtěte také: Vše o teroristických útocích v Bruselu

Připomeňte si: Teroristické útoky v Paříži

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 26. března 2016 08:57 )

Zneškodnili muže s bombou? Prd velebnosti. To byl určitě asimilujíci se muslim s rodinou, kterej chtěl jen ohňostrojem oslavit Křesťanské svátky a oní ho ti xenofóbové hned postřelí!!

dylina ( 26. března 2016 00:51 )

M ŮŽE TI POLÍBIT NOHU!

Ruudazvostravy ( 25. března 2016 23:36 )

Ja,bejby,svatá prauda.Vono nejní nat správnou dělbu práce.Kikirikáč vojíždí pipki,cvrček ten to zas je*be a račy cvrká,ale fut my nejde do hlavi,co potom teda vostane na prcka?

Ruudazvostravy ( 25. března 2016 23:27 )

 No kchůrva,f těch Mylovycých maj prej Ro(so)mácy problém s panchartama,těm bi se ňáká taková bomba docela šykla a nepotřebovaly bi ani žánou chůvu.Voni bi těm panchartům pak sklaply aspoň zobáki.

dylina ( 25. března 2016 22:24 )

Je tam opravdu multi-kulti veselo! Postrádám naše Sluníčka, nějak se vytratili ze scény. A co ten blb Kohout?

Zobrazit celou diskusi