Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kapitán letadla smrti si stěžoval na únavu: Přetěžovala aerolinka piloty?

Autor: ČTK - 
24. března 2016
19:32

Kapitán letadla společnosti FlyDubai, které se minulou sobotu zřítilo v Rostově na Donu, byl ve výpovědní lhůtě. Požádal o uvolnění z důvodu únavy. Stanici BBC to řekl jeden z jeho kolegů. V letadle bylo včetně posádky 62 lidí a všichni se zabili, když letadlo na lince z Dubaje za velmi špatné viditelnosti spadlo při druhém pokusu o přistání.

Kapitánem byl Kypřan Aristos Sokratos. Byl v tříměsíční výpovědní lhůtě a do jejího skončení mu zbývalo už jen několik letů. Pak se chtěl vrátit na Kypr. Jeho kolega řekl, že Sokratos výpověď podal kvůli únavě a také nevyhovujícímu životnímu stylu.

"Nechci spekulovat, co způsobilo pád, ale myslím, že k tomu přispěla únava. Nepřekvapuje mne, že se to stalo. Posádky jsou přepracované a trpí únavou. Je tam velké riziko. Střídají denní a noční směny bez dostatečného odpočinku. Řekl bych, že akutní únavou trpí 50 procent personálu společnosti," řekl zdroj BBC.

Další z kolegů prohlásil, že od začátku roku podalo výpověď 25 ze 600 pilotů pracujících pro FlyDubai. Třetí pilot řekl, že kvůli únavě sám jednou v kokpitu usnul a že i on chce podat výpověď.

Mluvčí FlyDubai sdělil, že společnost nekomentuje záležitosti týkající se soukromí zaměstnanců.

Podle serveru Gulf News čekaly rodiny kapitána i pilota narození dětí. Sokratosova manželka očekává syna a žena druhého pilota Alejandra Cruze Alavy dvojčata.

V Rusku se nyní analyzují skříňky se záznamy o letu a prověřují se dvě hypotézy – chyba pilota a technická závada.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi