Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Google není jen vyhledávač? Měl svrhnout Asada, říkají e-maily Clintonové

Autor: mb - 
24. března 2016
06:12

Google, nejpopulárnější vyhledávač na světě, prý není jen vyhledávač. Server Wikileaks zveřejnil email Hillary Clintonové (68), ze kterého vyplývá, že tvůrci Googlu vytvořili aplikaci, která měla pomoci Spojeným Státům svrhnout syrského prezidenta Bašára Asada (50).

„Můj tým v neděli plánuje spustit aplikaci, která bude mapovat dezerci v Sýrii a o jaké vládní úřady se jedná… Zatímco mnoho lidí zaznamenává zločiny, nikdo vizuálně nezpracoval zběhnutí. Myslíme si, že se jedná o důležitý nástroj, jak podpořit dezerci a posílit sebedůvěru opozice,“ napsal v roce 2012 Jared Cohen, jenž působil do roku 2010 jako poradce Hillary Clintonové, která v té době zastávala post ministryně zahraničí USA. Jared Cohen později ve funkci skončil a stal se šéfem think-tanku Google Ideas, jenž byl následně přejmenován na Jigsaw.

Jared Cohen zároveň prosí podřízené Clintonové, aby se k aplikaci vyjádřili. „Připojil jsem pár vizualizací, abyste měli představu, jak to bude vypadat… Dejte mi vědět, jestli bychom se měli na něco zaměřit ještě předtím, než to spustíme. Jsme přesvědčeni, že to může mít důležitý dopad (na situaci v Sýrii),“ píše ještě Cohen.

Na těsné propojení internetového gigantu Google a americké vlády již dříve upozornil whistleblower a bojovník za svobodu slova Julian Assange (44) ve své knize When Google Met WikiLeaks.

Občanská válka v Sýrii trvá již pět let, vyžádala si skoro půl milionu mrtvých a 7,6 milionu lidí muselo opustit své domovy. Západ od začátku trval na tom, že syrský prezident Bašár Asad musí odstoupit. Změnu v postoji Západu přinesla až ruská intervence na podzim, když Rusové začali bombardovat pozice islamistů. Současná mírová jednání však zatím výrazný pokrok nepřinesla. Kurdové dokonce před nedávnem oznámili, že chtějí vyhlásit autonomii.

Samotný server Wikileaks publikuje data, která jsou dle něj ve veřejném zájmu. V minulosti např. zveřejnil diplomatické kabely nebo záznam zabití iráckých novinářů americkými jednotkami.

tgbg ( 24. března 2016 08:37 )

Asad je krvavý diktátor podporovaný a řízený RUSSKEM. RUSSKO se snaží rozeštvat EU právě s pomocí tohoto vraha, který neustále masakruje civilní obyvatelstvo a vyhání ho do Evropy.

Zobrazit celou diskusi