Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fotka zkrvavených žen po teroru v Bruselu obletěla svět. Jaký je její příběh?

Autor: Václav Lang - 
23. března 2016
14:30

Fotografie zachycující dvě otřesené ženy těsně po výbuchu na bruselském letišti pronikla snad do všech světových médií. Jako úvodní snímek si ji vybral i středeční deník Blesk. Poté, co ji na sociálních sítích viděly miliony lidí, se stala jedním ze symbolů krvavého útoku Islámského státu. Autorkou je gruzínská novinářka Ketevan Kardavaová. V rozhovoru pro časopis Time popsala, za jakých okolností snímek pořídila a jak se při tom rozhodovala.

„Všude byl prach a kouř, kolem mě leželi v krvi lidé bez nohou,“ popsala pro Time reportérka gruzínské veřejnoprávní stanice, která byla právě na pracovní cestě do Ženevy. Instinktivně se podívala na nohy. „Nemohla jsem uvěřit, že mám stále nohy. Byla jsem v šoku,“ vypověděla.

Další ze zraněných cestujících, basketbalista Sebastien Bellin, kterého také vyfotila Kardavaová. Další ze zraněných cestujících, basketbalista Sebastien Bellin, kterého také vyfotila Kardavaová. | ČTK

Krátce nato vybuchla další nálož a lidé začali utíkat. „Chtěla jsem také běžet do bezpečí. Ale také jsem chtěla fotit. Jako novinářka jsem měla povinnost pořídit tyto fotky a ukázat světu, co se dělo,“ uvedla s tím, že věděla, že je na místě z novinářů jako jediná.

Ještě předtím se v letištní hale marně dovolávala doktora. „Co byste dělali jako novináři v této situaci? Pomáhali? Volali doktora? Nebo fotili?“ položila otázku. „V tu chvíli jsem si uvědomila, že ukázat světu fotku toho, co se v tom momentu teroru dělo, bylo důležitější,“ dodala.

Kdo je žena ve žlutém?

Zachytila mimo jiné otřesenou ženu ve žlutém saku sedící se zakrváceným obličejem na sedačce. Podle serveru 9news se jedná o matku dvou dětí, Nidhi Čáphékarovou, která pracuje jako letuška u bombajské letecké společnosti. Nyní se prý zotavuje v nemocnici.

Policisté a voják odnášejí raněného z bruselského metra. Policisté a voják odnášejí raněného z bruselského metra. | EPA, Reuters, ČTK

„Čekala na nástup do letadla z Bruselu do Newarku v 10:15 tamního času. Je to letuška,“ citoval server mluvčí společnosti Jet Airways, kde žena pracuje. „Nemáme úplné informace o rozsahu jejích zranění. Víme ale, kde je – je v nemocnici a dostává se jí lékařské péče.“ Jiný zdroj zatím řekl deníku The Sun, že se jí daří dobře.

Novinářka Kardavaová dodala v rozhovoru pro USA Today, že lidé, jež fotila, nebyli schopni utíkat, zatímco ona musela letiště opustit. „Nebyla jsem jim schopna pomoct. Bylo pro mě velmi, velmi těžké je opustit. Jako jediná jsem stála na nohou. Chtěla jsem jim všem pomoci, ale nemohla jsem. Opustila jsem je. Musela jsem – očekávali jsme třetí výbuch,“ uzavřela.

Čtěte také: Vše o teroristických útocích v Bruselu

Připomeňte si: Teroristické útoky v Paříži

Zobrazit celou diskusi