Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bratr zavražděného novináře: Trest pro Savčenkovou je spravedlivý, ale odpouštím jí

Autor: mb - 
23. března 2016
11:55

Ruský soud 22. března odsoudil ukrajinskou pilotku Nadiju Savčenkovou (34) k 22 letům vězení kvůli účasti na vraždě ruských novinářů zabitých na východě Ukrajiny v roce 2014. Bratr jednoho z mrtvých novinářů poskytl ruským médiím rozhovor, podle něj je trest spravedlivý, ale Ukrajince již odpustil. Savčenková sama jakoukoli vinu odmítá.

„Rozhodnutí soudu je spravedlivé, zlo musí být potrestáno… I když nejsem si vůbec jist, zda-li opravdu půjde do vězení,“ řekl ruským médiím Oleg Korněljuk, bratr zabitého novináře Igora Korněljuka. Narážel na fakt, že ukrajinský prezident Petro Porošenko (50) nabídl za letkyni výměnou dva údajné ruské vojáky zajaté na východě Ukrajiny. Kreml takovou výměnu zatím přímo nevyloučil.

Ukrajinská pilotka byla uznána vinnou z toho, že v roce 2014 navedla palbu kyjevských jednotek na skupinu civilistů ve vesnici Metalist u Lugansku. Během palby pak zemřeli také ruští novináři Anton Vološin (†26) a Igor Korněljuk (†37). Takto vypadaly poslední okamžiky ruských žurnalistů…

Samotná Nadija Savčenková nikdy svou vinu nepřiznala, tvrdí, že v době útoku již byla zajata separatisty, kteří ji následně převezli do Ruska.

Ukrajinská pilotka v té době bojovala v řadách dobrovolnického batalionu Ajdar, který lidskoprávní organizace Amnesty International obvinila z „válečných zločinů“. Savčenková je vnímána na Ukrajině jako hrdinka, a dokonce byla zvolena do parlamentu za stranu Baťkivščina.

Už dříve Savčenková prohlásila, že ruský soud považuje za „frašku“ a proti rozhodnutí se neodvolá. To by mohlo urychlit případnou výměnu pilotky za údajné ruské vojáky, jak nabízí Kyjev. Nadija Savčenková na protest drží hladovku, po jejím propuštění volají i Češi v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Ne všichni na Ukrajině však oslavují Savčenkovou jako hrdinku. Bývalý starosta západoukrajinského Užhorodu Sergej Ratušňjak prohlásil, že je vojákyně „sadistka“. „Osobně jsem mluvil s učitelem a knězem, kteří jako zázrakem přežili zvěrstva a mučení majdanské hrdinky Savčenkové. Savčenková je nejen mlátila, ale doslova zabíjela. Svázané je bila železnou tyčí, mířila na genitálie, cigarety típala vězňům do očí… Neustále vyzývala spolubojovníky, aby zajatce prodali na orgány,“ napsal Ratušňjak na sociálních sítích. Výpověď ukrajinského kněze Vladimira Mareckého zveřejnila ruská média přitom již před rokem.

I když Savčenková vinu odmítá, bratr zavražděného novináře Oleg Korněljuk má jasno: „Savčenková nejenže má na rukou krev, ona je krví potřísněná celá. Kromě ruských novinářů při palbě zahynuli ukrajinští civilisté,“ řekl Oleg. „22 let je odpovídající trest. Dá-li Bůh, během té doby se změní. Bude mít dost času na to, aby se zamyslela nad tím, co udělala,“ dodal bratr.

Přestože Oleg Korněljuk považuje 22letý trest za „odpovídající“, svůj rozhovor pro ruská média zakončil smířlivým tónem. „Odpouštím jí. Co se stalo, stalo se. Nikdo už nám bratra (Igora) nevrátí. Necítím vůči ní zášť. Jednou se bude zodpovídat vyšší moci,“ prohlásil bratr zabitého novináře.

botupl ( 23. března 2016 12:59 )

pokud zabila novináře zaslouží trest ,že je z Ukrajiny na tom se nic nemění,to co předváděla u soudu jen ukazuje co je zač

botupl ( 23. března 2016 12:56 )

Teroristka zaslouží trest

marie60 ( 23. března 2016 12:43 )

Savčenko je celkově sadistická kreatůra.Vůbec ji nelituji.

tgbg ( 23. března 2016 12:38 )

Savčenková je nevinná. Vinni jsou ruští fašisti, kteří napadli Ukrajinu a ukradli jí území.

Zobrazit celou diskusi