Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Sebevražední bratři v Bruselu byli „známé firmy“. Selhala belgická policie?

Autor: ČTK, mb - 
23. března 2016
09:15

Dva sebevražední atentátníci, kteří podnikli úterní útok na bruselském letišti, byli podle policie bratři Khalid a Brahim El Bakraouiovi z belgické metropole. Policie je podle zdroje belgické televize RTBF znala kvůli kriminální minulosti, ale až dosud nebyli spojováni s terorismem. Policie sice bratry zadržela minulý týden v souvislosti s násilnou trestnou činností, ale vzápětí je pro nedostatek důkazů propustila.

Teroristickým útokům v Bruselu šlo možná zabránit, bratři El Bakraouiovi byli známé firmy. Belgické bezpečnostní složky bratry zadržely, ale El Bakraouiovi byli vyšetřováni pouze kvůli kriminální minulosti. Jelikož policie neměla dostatek důkazů pro usvědčení bratrů z násilných trestných činů, El Bakraouiovy propustila.

Khalid si přitom pod falešným jménem pronajal byt v bruselské čtvrti Forest, kde policie při razii minulý týden zastřelila ozbrojeného muže, kterého později úřady identifikovaly jako Alžířana Mohameda Ben Caïda.

Vyšetřovatelé nalezli na místě vlajku Islámského státu, útočnou pušku, roznětky a otisky prstů Salaha Abdeslama, považovaného za jednoho z hlavních strůjců loňských listopadových atentátů v Paříži, který byl zatčen o tři dny později. Podle belgického deníku Dernière Heure to byli právě bratři El Bakraouiovi, kteří při nedávném zátahu na islamisty v Bruselu utekli před policií po střechách domů.

Mohla policie útoku na letišti zabránit?

Video Vteřiny po výbuchu na letišti: Hustým dýmem se nesl křik zraněných. - Reuters
Video se připravuje ...

Belgie se mezitím vzpamatovává z úterních teroristických útoků v Bruselu, které si na tamějším letišti a v metru vyžádaly nejméně tři desítky mrtvých a skoro dvě stovky zraněných. K útokům se přihlásil Islámský stát, který pohrozil atentáty i dalším zemím, jež proti němu bojují. V Belgii začíná třídenní státní smutek – památku obětí mají dnes v poledne lidé uctít minutou ticha.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi