Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Raketa se 3,6 tuny jídla vyrazila k vesmírné stanici. Nikdo ji nepilotuje

Autor: ČTK, tmp - 
23. března 2016
06:43

Z mysu Canaveral odstartovala raketa Atlas V, která veze zásoby na Mezinárodní vesmírnou stanici. Na palubě nepilotované zásobovací lodi Cygnus, kterou raketa nese, je asi 3,6 tuny jídla, vybavení i vědeckých pomůcek pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) včetně 3D tiskárny, uvedla agentura AP. Na vesmírnou stanici se zásobovací loď dostane v sobotu.

Soukromá společnost Orbital ATK se musela uchýlit k Atlasu V, aby byla schopna splnit smluvní požadavky dohodnuté s NASA. Firma předtím využívala nosič Antares, ve kterém byly upravené sovětské motory vyvinuté v 60. letech minulého století. Po zkáze Antaresu v říjnu 2014 se ale rozhodla přejít na novou generaci raketových pohonných jednotek. Tento krok si nicméně vyžádal určitý čas, který vyplnily rakety Atlas V. Návrat Antaresu se očekává v květnu. První zásobovací loď Cygnus odstartovala k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) loni v prosinci.

Mezinárodní vesmírná stanice, jejíž hodnota je v přepočtu 2,2 bilionu Kč, se zrodila v listopadu 1998 vynesením ruského modulu Zarja na oběžnou dráhu. Její životnost byla zatím prodloužena do roku 2024.

Do projektu jsou zapojeny USA, Rusko, Evropská vesmírná agentura (ESA), Japonsko, Kanada a Brazílie. Většinu dílů komplexu vlastní USA a Rusko. V současné době je ISS jediná trvale obydlená vesmírná stanice. Před ní fungovala v letech 1986–2001 první trvale obydlená stanice ve vesmíru – ruská stanice Mir.

V současné době je na ISS šestičlenná posádka – Američané Tim Kopra a Jeff Williams, tři Rusové Jurij Malenčenko, Oleg Skripočka a Alexej Ovčinin a Brit Tim Peake.

 

rumungro ( 23. března 2016 16:00 )

Když dají na novou raketu stary rusky motory, tak proč se napřed nezeptali mě, jestli ta roura bude lítat ?

tgbg ( 23. března 2016 08:00 )

Raketa z USA. Rusáci na vesmírné stanici by jinak umřeli hladem!!!!!

Zobrazit celou diskusi