Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dojemné setkání: Paulo Coelho našel českého malíře, který ho kreslil v roce 1982

Autor: lm - 
22. března 2016
17:01

Bestsellerový spisovatel Paulo Coelho (68) našel českého malíře, který mu před 34 lety nakreslil obrázek! Populární brazilský autor po něm vyhlásil celosvětové pátrání, když se chystal do Prahy.

Brazilský spisovatel Paulo Coelho pátral po malíři, který ho uchvátil v roce 1982, když s manželkou navštívil Prahu. „Stalo se to nedělního rána, 24. ledna ve Zlaté uličce alchymistů. Uzřeli jsme tu osamělého člověka, kterak kreslí. Byla zima, velmi mrzlo, ale ten muž tam přesto byl,“ popsal Coelho na svém blogu, kde poprosil fanoušky, aby mu pomohli malíře vypátrat. Spisovatel chtěl totiž malíře pozvat na oslavu svátku sv. Josefa, kterou v Praze pořádal 19. března.

„Má žena a já jsme byli jedinými návštěvníky v ulici. Rozhodl jsem se, že si jeden z jeho obrázků koupím. Byl z toho tak nadšený, že se rozhodl, že zdarma nakreslí mou manželku. Lehce jsem se styděl, ale zatímco jsem ho pozoroval kreslit, jsem si pomyslel: ‚Vezmu si z něj příklad. Nikdo nikde, žádné tržby a stejně ho to nezastaví v tom, aby dělal to, co miluje‘,“ vylíčil dále Coelho.

Spisovatel malíři za jeho dobrosrdečnost věnoval dva předměty, které měl po kapsách. Právě identifikace těchto dvou dárků byla klíčová pro ověření malíře. Coelhovi se nakonec českého malíře skutečně podařilo vypátrat.

Paulo Coelho na svém Facebooku uveřejnil snímek, na kterém stojí s malířem Ivanem Tomkem. „Mí čeští přátelé, velmi vám děkuji, že jste mi pomohli tohoto muže vypátrat,“připsal spisovatel k příspěvku. Na následný dotaz fanynky Coelho odpověděl, že před lety malíře obdaroval „zapalovačem a krabičkou cigaret z Velké Británie“.

janapi ( 23. března 2016 16:41 )

Malíř byl vypátrán-bydlí kdesi na sídlišti v bytovce...ale nechtěl s nikým mluvit. Asi se komusi podařilo jej přemluvit _ že se s "obdarovaným" sešel. Nejde o tom, jak byl ustrojen-ale o podstatu - sejití!

majojo ( 22. března 2016 19:57 )

Možná ho jen nikdo neinformoval. U nás se Josef přece jenom slaví jinak. A najít Tomka, podepsaného na obrázku, to byl tedy výkon - skoro se divím, že se do toho nepustil samotný Blesk s Novotným v čele smečky.

bum-bec-bum ( 22. března 2016 18:43 )

Tak on je pozván a přijde v triku a džínách, všichni ostatní ve večerním. ach jo, co dodat. Maloval krásně, ale asi to vzdal.

Zobrazit celou diskusi