Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z domácího vězení až na ministerstvo. Šéfka barmské opozice Su Ťij může do vlády

Autor: ČTK, sou - 
22. března 2016
07:15

Nastupující barmský prezident navrhl vůdkyni doposud opoziční Národní ligy pro demokracii (NLD) Do Aun Schan Su Ťij do vznikající barmské vlády. V úterý to oznámil předseda barmského parlamentu. Není zatím zřejmé, jaký rezort by nositelka Nobelovy ceny míru konkrétně mohla mít na starosti.

Su Ťij přivedla NLD loni v listopadu k výraznému vítězství v parlamentních volbách. Kandidaturu na prezidenta jí znemožnila ústava ještě z dob vojenské diktatury. Prezidentem Barmy byl ovšem zvolen její blízký spolupracovník Tchin Ťjo. 

Podle seznamu navržených ministrů, který získala agentura Reuters, se jméno Su Ťij vyskytuje u čtyř ministerstev: ministerstva zahraničních věcí, elektrické energie a energetiky, školství a ministerstva pro prezidentskou kancelář.

 

Zvolený prezident Tchin Ťjo se úřadu oficiálně ujme 1. dubna. Stejný den převezme moc od dosavadní hlavy státu Thein Seina také příští barmská vláda. Nový barmský parlament v pondělí drtivou většinou odhlasoval snížení počtu ministerstev z původních 36 na 21. 

Armáda si v Barmě nadále udržuje silný vliv na politické dění. Ústava jí zaručuje čtvrtinu parlamentních křesel, což jí umožňuje vetovat ústavní dodatky, a omezovat tak rozsah demokratických reforem. Vrchní velitel armády také jmenuje ministra vnitra, obrany a bezpečnosti hranic.

Právě vojenská junta držela Su Ťij opakovaně v domácím vězení.

V rámci cesty do jihovýchodní Asie se s nositelkou Nobelovy ceny míru Su Ťij sešel i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek:

zada ( 22. března 2016 14:18 )

Doufám, že to pro ministerstvo a stát nebude taková pohroma jako pro nás byl idealista Havel!!!

Zobrazit celou diskusi