Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Castro po setkání s Obamou: Kuba chrání lidská práva

Autor: ČTK, kle - 
21. března 2016
17:22

Americký prezident Barack Obama zahájil v Havaně jednání s kubánským vůdcem Raúlem Castrem. Schůzka má stvrdit zlepšení vztahů obou dlouhá desetiletí znepřátelených zemí. Zatímco podle Kuby je hlavní překážkou vztahů obchodní embargo ze strany USA, Obama zdůraznil otázku lidských práva. Castro na setkání s Obamou zdůraznil, že Kuba chrání lidská práva. Občanská, politická, ekonomická a kulturní práva jsou nedělitelná, řekl vůdce Kuby.

 



Kuba podle Obamy v mnoha směrech pokročila. „O své budoucnosti rozhodnou sami Kubánci. USA budou nadále zdůrazňovat otázky demokracie a lidských práv,“ prohlásil v Havaně americký prezident.

Raúl Castro naopak prohlásil, že dosavadní Obamovy kroky (vůči Kubě) jsou pozitivní, ale nedostatečné. „Hlavní překážkou úplné normalizace vztahů Kuby a USA je hospodářské embargo,“ řekl kubánský vůdce.

Předtím na úvod druhého dne své historické návštěvy ostrova položil věnec u památníku hrdiny kubánského boje za osvobození Josého Martího. V Castrově vládním sídle Obamu uvítala americká hymna a přehlídka elitní vojenské jednotky.

Video z přehlídky:

Video V Castrově vládním sídle Obamu uvítala americká hymna a přehlídka elitní vojenské jednotky. - Reuters
Video se připravuje ...

Předtím šéf Bílého domu položil věnec z rudých a bílých růží k Martího památníku na ikonickém havanském náměstí, kde sídlí úřady komunistické vlády a budovy jsou ozdobeny obřími portréty komunistických revolucionářů včetně Che Guevarry. Sám Martí byl vůdcem osvobozeneckého hnutí, které v 19. století vedlo boj za nezávislost Kuby na Španělsku.

V dalším průběhu dne se Obama rovněž zúčastní podnikatelských fór a den zakončí státní večeří v havanském Paláci revoluce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

a-z- ( 21. března 2016 18:37 )

Můžeš se odstěhovat za svým vzorem do KLDR.

yokky ( 21. března 2016 18:32 )

skoda...a je po kube...byl to posledni raj na zemi,,velka skoda,,,

a-z- ( 21. března 2016 18:24 )

Tak nečum do zrcadla, hňupe.

kajenka52 ( 21. března 2016 18:05 )

Čakajte majdan na Kube hahahaha

Zobrazit celou diskusi