Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Istanbulu se odpálil člen ISIS (24): Turecko posiluje bezpečnostní opatření

Autor: bru/ČTK - 
20. března 2016
13:23

Pachatelem sobotního sebevražedného útoku v Istanbulu, při němž zemřeli čtyři lidé a sám atentátník, byl příslušník hnutí Islámský stát (IS), uvedl dnes turecký ministr vnitra Efkan Ala.

Útočníka se podařilo identifikovat pomocí vzorků DNA a podle ministra jde o muže narozeného v roce 1992, který pocházel z města Gaziantep na jihovýchodě země. Úřady po útoku zpřísnily bezpečnostní opatření, mimo jiné zakázaly v některých městech na dnešek plánované oslavy kurdského nového roku.

Jak to na místě vypadalo krátce po útoku? Podívejte se:

Video V Istanbulu se na pěší zóně odpálil sebevražený atentátník. - Reuters
Video se připravuje ...

Útok v sobotu dopoledne ochromil centrum evropské části Istanbulu, protože pachatel se odpálil na pěší zóně v rušné ulici Istiklal poblíž Taksimského náměstí. Kromě atentátníka zemřeli další čtyři lidé – tři Izraelci a jeden Íránec. Zranění utrpěly téměř čtyři desítky osob, v nemocnicích je podle čerstvých údajů ministerstva zdravotnictví dosud 15 zraněných lidí.

Identifikovaný atentátník byl na seznamu hledaných osob podezřelých z napojení na teroristické organizace, ale úřady měly za to, že pobývá v Sýrii a pohřešuje se. Byl členem IS.

Istanbulem zněly sirény, nad městem létaly vrtulníky. Město zažívalo policejní manévry:

Video Neprůstřelné vesty a zbraně: Istanbulem otřásla vražedná exploze. - Reuters
Video se připravuje ...

Islámský stát měl na svědomí i předchozí sebevražedný útok v Istanbulu – v lednu se atentátník odpálil u skupiny turistů v centru města, zemřelo dvanáct německých občanů. Turecko zažilo v posledních měsících celou sérii teroristických útoků. Naposledy útočili sebevražední atentátníci v neděli 13. března v Ankaře, kde zemřelo 37 lidí.

Turecké bezpečnostní složky jsou po sobotním útoku v pohotovosti a úřady mimo jiné zakázaly některé plánované oslavy kurdského nového roku. Německo oznámilo, že jeho zastupitelské úřady, které byly kvůli teroristické hrozbě uzavřeny ve čtvrtek, zůstanou zavřené i v pondělí.

 

fotrpjotr ( 20. března 2016 19:27 )

Dítko USA odpálilo bombičku.

11karel11 ( 20. března 2016 19:27 )

Istanbul je krásné město, když jsme tam byli, bylo ještě bezpečno. Nyní bychom tam už nejeli.

egyptanka ( 20. března 2016 15:35 )

Přesně tak,je dobré vědět kdo je kdo. Nejnebezpečnější je *** převlečená za kamaráda.

pekaaaros ( 20. března 2016 14:32 )

Když to bouchne v Turecku, tak je to ještě OK. horší je, když to bouchne v Evropě. Ve Francii, Německu atd. Když IS tvrdí, že nikde nebudeme v bezpečí a občas takhle zaútočí, tak je jen otázka času, kdy dojde k zákazu Islámu v Evropě. Jen za poslední rok kolik bylo udělaných opatření a zákazů a jak se měnily volební preference. To co se děje teď, bylo před rokem nemyslitelný. A to je jenom blbej rok. Je dost možný, že za rok touhle dobou se bude hromadně vystěhovávat každej Muslim i potomci přistěhovalců z blízkýho východu a Afriky do třetího pokolení. Dnes nemožný? Záleží ale na okolnostech. Okolnosti, ty nás naučí. Je otázka, co všechno se v roce 2016 stane za hrůzy. Ale mrkejme, jak rostou preference politickým stranám, kteří chtějí poslat Islám na západě k šípku. A divíte se? A to je teprve rok od Charlie. Co bude za rok?

hackoff ( 20. března 2016 14:15 )

 to bylo jasny hned ze to je IS. ten utoci na turisticky cile. kurdove na vojenske a policejni. to jen turci hned po atentatu maj jasno ze to byli kurdove. a i kdyz se ukaze opak tak jim stejnak stihnou zakazat neco jinyho, jako treba ted ty oslavy

Zobrazit celou diskusi