Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Výzkum štěstí: Většinu lidí naplňuje rodina, inteligenti ale chtějí samotu

Autor: mb - 
20. března 2016
09:52

Psychologové publikovali v prestižním vědeckém časopise British Journal of Psychology studii, dle které sice většinu z nás činí šťastnými kontakt s rodinou a přáteli, ale existuje skupina lidí, pro kterou dané zjištění neplatí. Inteligentní lidé naopak častým kontaktem trpí, ke štěstí potřebují klid a samotu.

Vědci Satoši Kanazawa z britské univerzity LSE a Norman Li ze Singapurské univerzity managementu se věnují tzv. evoluční psychologii a analyzovali celonárodní americký výzkum o štěstí, kterého se zúčastnilo 15 tisíc respondentů. Došli k následujícím závěrům: „Čím větší je hustota osídlení, tím méně jsou lidé šťastnější. Za druhé – čím více sociálních kontaktů má jedinec se svými blízkými přáteli, tím je šťastnější.“  

Jenže jedna skupina respondentů se takovému zjištění vymykala. „Zjistili jsme, že inteligentní jedince časté kontakty s přáteli činí méně šťastnými,“ píší vědci ve své studii.

Závěry studie podporuje i akademička Carol Graham, která se dlouhodobě zabývá výzkumem štěstí. „Tato studie poukazuje na to, že inteligentní lidé budou pravděpodobně trávit méně času odpočinkem s kamarády, protože se soustředí na dlouhodobé cíle,“ říká Carol Graham z amerického think-tanku Brookings Institution.

Výzkumu štěstí se v poslední době věnují kromě psychologů např. i sociologové. Každoročně vychází dokonce žebříček nejšťastnějších zemí. Jeden takový vyšel před pár týdny, Česká republika se umístila v hodnocení 157 států na slušném 27. místě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi