Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Francouzští studenti smí kouřit u školy, může za to strach z terorismu

Francouzští studenti smí kouřit u školy, může za to strach z terorismu. (Ilustrační foto)
 (Autor: profimedia.cz)
Autor: haj - 
19. března 2016
08:56

Již čtyři měsíce trvá ve Francii výjimečný stav kvůli riziku teroristických útoků. Zvláštní režim s sebou přinesl mnoho nepříjemných omezení, ovšem také jednu kuriózní změnu pro kuřáky v řadách nezletilých studentů středních škol. Ti si teď můžou z bezpečnostních důvodů zapálit přímo v areálu školy.

Dřív se mladiství museli s cigaretami schovávat a odcházet z areálu, aby je náhodou nikdo nenačapal. Jenže časy se změnily a kvůli všeobecnému strachu z dalších teroristických útoků, jaké zasáhly Paříž 13. listopadu loňského roku, je mnohem bezpečnější, když se studenti od škol nebudou vzdalovat. Proto teď dokonce v některých školách nechali venku před budovou a na sportovištích nainstalovat popelníky.

Francouzská mládež tuto benevolenci přivítala s nadšením. „Normálně se rád projdu ven, abych se nadýchal čerstvého vzduchu. Teď nás ale učitelé překvapivě nechávají kouřit na dvorku,” svěřil se britskému deníku The Guardian sedmnáctiletý Karim, který se kuřácké vášni oddává už rok.

Podobně se vyjádřil i patnáctiletý mladík, který nechtěl prozradit své jméno kvůli obavám, že se na něj doma provalí, že kouří. „Zakouřit si ve škole, to ušetří spoustu času. Nemusíte běhat před bránu a zase zpátky, abyste stihli další hodinu. Je to praktické a mnohem méně stresující,“ uvedl. Podle Guardianu Francie něco takového nepamatuje od dob alžírské války o nezávislost v padesátých letech minulého století.

 

 

Zobrazit celou diskusi