Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Rusku se při přistání zřítil boeing z Dubaje: V ohnivém pekle uhořelo 62 lidí

Autor: ČTK - 
19. března 2016
11:12

V zuřící bouřce a za silného větru se nadvakrát pokusilo přistát letadlo nízkonákladové společnosti FlyDubai na letišti v ruském Rostově na Donu. Přistávací manévr ale skončil katastrofou. Zemřelo všech 55 cestujících a celá posádka. Na vině je zřejmě kombinace špatného počasí a lidské chyby. Aerolinky vyloučili teroristický útok. Několik letadel před havárií bylo z letiště v Rostovu odkloněno, nepřistál tam ani spoj Českých aerolinií.

„Podle prvních informací bylo na palubě 55 cestujících a sedm členů posádky. Všichni zemřeli,“ uvedl vyšetřovací výbor. V letadle cestovalo 33 žen, 18 mužů a také čtyři děti. Na místě havárie zasahují záchranáři a hasiči.

Většinu pasažérů Boeingu 737-800 tvořili Rusové žijící v regionu, sdělil rostovský gubernátor. Posádka prý ale byla mezinárodní. Podle Russia Today byl pilot letadla Kypřan, mezi členy posádky byli po jednom občané Kolumbie, Kyrgyzstánu, Ruska, Seychel a dva Španělé.

Trosky zříceného letadla společnosti FlyDubai. Jde o první tragédii v historii aerolinek. Trosky zříceného letadla společnosti FlyDubai. Jde o první tragédii v historii aerolinek. | Twitter / Adam Więckowski

Podle informací přímo od letecké společnosti byli cizinci také mezi pasažéry. Kromě 44 Rusů zemřelo osm Ukrajinců, dva občané Indie a jeden z Uzbekistánu.

Update 5:Statement relating to flydubai flight FZ981 Following our earlier statements more information is now...

Zveřejnil(a) flydubai dne 19. březen 2016

Video VIDEO: Bezpečnostní kamera zachytila pád letadla a jeho následné vznícení. - CCTV
Video se připravuje ...

Stroj letěl z Dubaje ve Spojených arabských emirátech a patřil nízkonákladové společnosti FlyDubai. Zřítil se asi 50 až 100 metrů nalevo od přistávací dráhy v Rostově na Donu, když se podruhé pokoušel o přistání. V tu dobu v Rostově panovalo bouřlivé počasí s deštěm a silným větrem, které snižovalo viditelnost.

K nehodě došlo zhruba v 1:50 SEČ. Podle svědectví letadlo ocasem zavadilo o přistávací dráhu, což způsobilo jeho zřícení. Letadlo se po dopadu na zem roztříštilo na kusy, které jsou rozptýleny do vzdálenosti 1,5 kilometru. Následně se vznítilo. Úřady zahájily vyšetřování případu. Mezi možnými příčinami neštěstí je kromě nepříznivého počasí uvedena i chyba pilota. Letiště bylo přechodně uzavřeno. Neoficiální informace hovoří o rychlosti větru během přistání v rozmezí 50 až 80 km/h.

Na internetu se dokonce objevila komunikace pilota s řídicí věží. Pilot se během ní ptá dispečerů, jak to s počasím vypadá. „Už je to lepší?“ zní dotaz z kokpitu, jako odpověď mu přicházejí údaje o síle větru a viditelnosti.

Tři letadla byla odkloněna, včetně českého

Diplomat z ruského generálního konzulátu v Dubaji informoval o tom, že ještě před havárií letadla společnosti FlyDubai měly v Rostově přistát tři další stroje, kvůli špatným meteorologickým podmínkám byly ale odkloněny nebo se musely vrátit na výchozí letiště.

Let ruské společnosti Aeroflot SU1166 z Moskvy a Českých aerolinií OK914 z Prahy byl odkloněn do Krasnodaru, vzdáleného asi 250 kilometrů od Rostova. Letadlo společnosti Turkish Airlines z Istanbulu se muselo vrátit na výchozí letiště.

Mluvčí ČSA Daniel Šabík ale řekl, že letadlo přistálo v Krasnodaru, protože letiště v Rostově už bylo uzavřené kvůli nehodě. Cestující pak byli přepraveni z Krasnodaru do Rostova autobusy. Z Krasnodaru do Prahy se pak letadlo vrátilo prázdné. „Cestující ze zpátečního letu byli překnihováni na nejbližší možný let,“ dodal Šabík.

Ruský prezident Putin už všem pozůstalým vyjádřil svou účast. „Ruský prezident vyjadřuje všem, kteří při nehodě ztratili své blízké, hlubokou soustrast,“ tlumočil jeho slova mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Kondolenci už poslal do Ruska svému protějšku Dmitriji Medveděvovi také český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Našly se obě černé skříňky

Zvukový záznamník objevili vyšetřovatelé jako první hned ráno. Druhou černou skříňku, která nese údaje o letu, pak během dne. „Odborníci vyhodnocují, zda z obou černých skříněk lze získat nějaká data,“ komentoval průběh vyšetřování mluvčí Ruského vyšetřovacího výboru Vladimir Markin.

okolonas ( 20. března 2016 03:26 )

Tak si čtu po ránu konečně včerejší zprávy a co nevidím, bumbacbum mě zase klonuje, prevíte z gumy.

pomoooc-hori ( 19. března 2016 15:35 )

sééér na ně

pjotri ( 19. března 2016 15:17 )

pointa je jednoducha - udaje v clanku jsou, mirne receno, zavadejici, pilot nezavadil ocasem o zem a neslo o pokus o pristani, ale evidentni pad (uhel klesani), zaroven nemohla byt na vine dohlednost(draha byla osvetlena a mela ILS - zarizeni pro pristrojove pristani, lze az do vyse ca. 100m letet uplne na slepo), kdyz je na videu i fotkach videt urcite minimalne na pul km. rekl bych, ze chyba pilota, tot pointa.

pomoooc-hori ( 19. března 2016 14:56 )

a ty si druhej debil klonovaci

pomoooc-hori ( 19. března 2016 14:51 )

od tebe to ty blbko vegeto sedi někoho kritizovat sama si z těch tvých desitek klonu nakurwi.la všechny diskuze

Zobrazit celou diskusi