Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Uprchlíci prý ve škole bijí děti. Volali jsme švédské ředitelce. Co řekla?

Autor: mb - 
19. března 2016
05:31

Velký ohlas vyvolala u čtenářů Blesk.cz zpráva o škole ve švédském městečku Kristianstad. Rodiče se tu bojí posílat děti na vyučování, protože děti uprchlíků prý švédské spolužáky škrtí, bijí a ponižují. Blesk.cz kontaktoval ředitelku školy Anniku Persson, ta svou reakcí překvapila.

Švédsko se často prezentuje jako otevřená a transparentní země. Ředitelce Centralskolan v Kristianstadu ale tentokrát do řeči nebylo.

„Annika Persson,“ ozývá se v telefonu poté, co se Blesk.cz dovolá ředitelce. „Dobrý den, tady Blesk, nejprodávanější noviny v České republice. Kontaktujeme vás, protože švédská média informovala o šikaně, která má probíhat ve vaší škole a je pácháno…,“ uvedl redaktor.

Jakmile Annika Persson vytušila, že se jedná o téma šikany ze strany dětských uprchlíků, okamžitě vstoupila do řeči: „Omlouvám se, ale nemám, co bych k tomu řekla.“ Novinář se přesto nevzdává: „Ale my bychom vám rádi dali příležitost, abyste se mohla ke kauze vyjádřit.“

„Ne, bez komentáře. Děkuji,“ ozývá se na druhém konci telefonu a ředitelka vzápětí okamžitě zavěsí.

O poměrech ve škole promluvily dvě matky

Připomeňme jen, že na šikanu ve škole původně upozornil regionální švédský deník Kristanstadsbladet. Minimálně dvě matky si ve švédských novinách zoufaly nad tím, jaké poměry ve škole panují. Kvůli obavám o bezpečí svých dětí je několik dní neposílaly do školy.

Ředitelka Annika Persson údajně nejdříve odmítla setkání se znepokojenými rodiči. Přistoupila na něj až poté, co jí napsaly dopis vystrašené děti. Rodičům ale doporučila, aby se „snažili uprchlíky pochopit“. Jak se bude situace ve škole vyvíjet dále, není jasné.

Švédsko loni přijalo v přepočtu na obyvatele obrovský počet uprchlíků, zhruba 170 tisíc. Skandinávský stát má přitom ještě méně obyvatel než ČR, přibližně 9,5 milionu. Pro srovnání – 170 tisíc obyvatel má např. Plzeň, čtvrté největší město v Česku.

Dodejme, že problémy se šikanou ve škole zažívá i Česko. A nepotřebuje k tomu ani uprchlické děti. V Praze žáci dokonce agresivní a bezcitní žáci dohnali k smrti učitelku.