Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Muslimka nechtěla dát očkovat své děti vakcínou „z prasete“. Soud ji přinutil

Autor: mb - 
18. března 2016
12:50

Britská muslimka opakovaně odmítala, aby její čtyři děti podstoupily preventivní očkování. Důvod? Obava ženy, že vakcína obsahuje látky vyrobené z prasete. Rozhodnout musel až britský soud a děti nehledě na počáteční odpor matky očkovány nakonec budou.

„Matka očkování odmítla už několikrát, naposledy kvůli tomu, že vakcína obsahuje prasečí želatinu. Její obavy se ukázaly jako neopodstatněné a nyní matka souhlasila s tím, aby děti nezbytné očkování podstoupily. Nicméně vzhledem k tomu, že žena zřejmě opět změní názor a svůj souhlas stáhne, očkování nařizuji,“ uvedla soudkyně Carol Atkinsonová.

Čtyři děti ve věku od osmi měsíců do šesti let očkování podstoupí v nejbližší době. Matku dětí soudkyně zároveň označila za ženu s „paranoidním viděním světa“.

Britská muslimka vychovává děti sama, s otcem původem ze Somálska se rozvedla. Sousedi si často stěžovali na neustálý pláč a křik z bytu, kde matka s dětmi žije. Soudkyně Carol Atkinsonová zároveň doporučila, aby byly děti předány do péče otce, který žije v Londýně.

Muslimové tvoří v Londýně podle střídmých odhadů zhruba 13 procent populace. Islám vyznává radikálně jiné hodnoty než liberálně orientovaná britská společnost.

Emancipace žen či práva homosexuálů jsou pro muslimy nepřijatelná témata. V zemi působí dokonce soudy šaría, které mají ale omezenou pravomoc. V zásadě mohou rozhodovat pouze v komerčních záležitostech a do jisté míry řeší rodinné spory.