Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Němci zavírají ambasádu v Istanbulu a Ankaře: Bojí se terorismu

Autor: ČTK, mb - 
17. března 2016
09:25

Německé ministerstvo zahraničí nechalo kvůli obavám o bezpečnost uzavřít své zastupitelské úřady v Ankaře a Istanbulu. Prý hrozí další útoky. Zároveň tak reaguje na nedělní teroristický útok v Ankaře, který si vyžádal desítky životů. K útoku se později přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu.

Na zhoršenou bezpečnostní situaci reagovalo už v úterý Německo, které varovalo německé občany v turecké metropoli před hrozbou nových útoků. Dnes německé ministerstvo zahraničí informovalo o tom, že s ohledem na bezpečnost preventivně uzavřelo své velvyslanectví v Ankaře a zastupitelský úřad v Istanbulu.

Sebevražedný útok otřásl ankarskou čtvrtí Kizilay v neděli v podvečer. Auto naložené trhavinami explodovalo poblíž autobusového dopravního uzlu, kde v tu dobu na zastávkách čekalo mnoho lidí. Na místě přišlo o život 30 osob, dalších sedm lidí zemřelo v nemocnici. Zraněny byly další desítky lidí.

Turecká vláda rychle obvinila Kurdy z PKK a jako odvetu zahájila v pondělí nálety na pozice této strany na severu Iráku. Zahynulo při nich 45 kurdských bojovníků.

Skupina Sokoli osvobození Kurdistánu bojuje dlouhodobě proti turecké vládě a přihlásila se také k únorovému atentátu, při němž v Ankaře zahynulo 30 lidí. Atentát byl podle ní odvetou za vojenské operace, které proti kurdské menšině na východě země vede turecká armáda z rozkazu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana (62).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1pepan ( 17. března 2016 14:37 )

My se nebojíme, my tam ty naše "odvážlivce" necháme a ještě Turkům přivezeme uráče.

Zobrazit celou diskusi