Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do práce nemusíte, ale výplata přijde: Bude Nový Zéland lidi „rozmazlovat“?

Autor: mb - 
16. března 2016
19:26

Politici na Novém Zélandě zvažují, že každý občan bude mít garantovaný měsíční příjem. Jinými slovy, i když nebude pracovat, bude mu od státu vyplácena každý měsíc určitá suma peněz. Na první pohled šílený plán má paradoxně za cíl ušetřit na státních výdajích, o podobném programu uvažují např. Finové či Švýcaři.

S nápadem přišel Andrew Little, šéf novozélandské Labour party. Garantovaný příjem by měl hned dvě výhody. Se zavedením garantovaného příjmu by byly paralelně zrušeny sociální dávky a v konečném důsledku by stát ušetřil. Zároveň by se tím usnadnil život občanům.

„Očekáváme, že v budoucnu bude pracovní trh fungovat tak, že určitá část společnosti bude častěji střídat období zaměstnanosti a nezaměstnanosti. V současné době panuje systém, ve kterém musíte pokaždé, když přestanete pracovat, vyplnit spoustu formulářů, překonat byrokracii a zároveň hledáte jinou práci,“ vysvětlil pro tamní média Andrew Little.

Slova šéfa labouristů neznamenají, že systém bude opravdu zaveden. Podrobněji má být návrh projednáván na konferenci koncem března. I když se jedná o odvážný nápad, Novozélanďané nejsou rozhodně první, kdo s ideou garantovaného příjmu flirtuje.

Zavedení podobného systému zvažují Finové, některá nizozemská města dokonce již zavedla „zkušební provoz“ pro vybrané skupiny obyvatel. Švýcaři budou o zavedení garantovaného příjmu letos hlasovat v červnovém referendu. V případě Švýcarska se předběžně počítá s tím, že pokud návrh uspěje, každý občan by měl právo na základní garantovaný příjem ve výši 2500 švýcarských franků (zhruba 62 tisíc Kč).Zastánci návrhu argumentují tím, že kromě ušetření na sociálních dávkách by základní garantovaný příjem výrazně zlepšil kvalitu života občanů a napomohl by osobnímu rozvoji jednotlivců. Oponenti naopak varují před možným zneužíváním systému, zároveň jim vadí, že by mohla být zpřetrhána přímá vazba mezi prací a výdělkem.

ladybug ( 17. března 2016 03:12 )

800 euro = méně než 1200 dollarů. Nevím, jaké jsou ve Finsku životní náklady, ale za $1200/měsíčně, nikdo si moc vyskakovat nemůže.

barracuda.sro ( 16. března 2016 20:27 )

Co je na tom tak divného u nás cikorky tady tu vymoženost(nechodit do práce a brát peníze) využívají desítky let.Ve světě jsou pozadu!!!

1pravda1 ( 16. března 2016 20:26 )

Je to výborný nápad, třeba garantovaný příjem kolem deseti tisíc, protože ono stejně buď pracuješ a máš malý plat - třeba ti, bez kterých se ovšem neobejdeme - pekaři, kuchařky atd. nebo máš vyšší plat ale živíš z něho další lidi a v podstatě z něho zas tak moc nemáš. Všichni by měli stejně a je jedno kolik mají dětí atd. Nejvíce se rozdá právě na dávkách a různých přídavcích atd. Komu by to stačilo tak by nepracoval ale ostatní by měli v podstatě svůj plat a ještě by od státu něco konečně dostali. Je to spravedlivé a nikdo by neumíral hlady ale zase nikdo by nedostával jako ci-goši 40 tisíc jen proto, že mají spoustu děcek.

kelly04 ( 16. března 2016 19:51 )

jojo v parlamentu a ve sněmovně to mají zavedené už roky a pak,že to nefunguje

sosa ( 16. března 2016 19:45 )

 Na tom přece není nic nového, co by v česku nebylo. Jen je to pouze pro vyvolené.

Zobrazit celou diskusi