Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Teror v Turecku si vyžádal už 37 mrtvých. Bombu cestujícím nastražila žena

Autor: ČTK, tmp, kal - 
14. března 2016
10:20

Nejméně 37 lidí zahynulo, dalších sedm desítek zraněných lidí je stále v nemocnicích a stav 15 z nich je kritický. Oznámil to ministr zdravotnictví Mehmet Muezzinoglu. Podle úřadu guvernéra Ankary byla nálož ukrytá v automobilu na rušném dopravním terminálu. K nedělnímu útoku se zatím sice nikdo nepřihlásil, podle tureckých úřadů však byla útočící žena členkou kurdské strany PKK.

České ministerstvo zahraničí neví o tom, že by mezi postiženými byli čeští občané. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) vyjádřil na Twitteru turecké vládě a pozůstalým soustrast.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v reakci na další krvavý zločin namířený proti Turecku slíbil „srazit terorismus na kolena. Takovéto útoky podle něj jen posílí odhodlání Turecka bojovat s terorismem a země se nikdy nevzdá práva na sebeobranu. „Náš lid by se neměl obávat, boj s terorismem zcela jistě skončí úspěchem a terorismus bude sražen na kolena, prohlásil.

V Ankaře vybuchla bomba v autě, útok si vyžádal desítky mrtvých V Ankaře vybuchla bomba v autě, útok si vyžádal desítky mrtvých | Reuters

Prohlášení úřadu ankarského guvernéra upřesnilo, že terčem výbuchu byl zjevně autobusový dopravní uzel, zastávka pro minibusy a centrální stanice podzemní dráhy ve čtvrti Kizilay.

K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil. Nicméně turecké úřady obvykle takové útoky připisují kurdským separatistům a podle agentury Reuters nejmenovaný bezpečnostní činitel uvedl, že první poznatky naznačují, že i za nedělním útokem je zakázaná Strana kurdských pracujících a kurdští radikálové ze Sýrie. Strana ale už vydala prohlášení, v němž atentát odsoudila.

Muezzinoglu rovněž řekl, že mezi zabitými může být jeden nebo dva útočníci. Jeho kolega ve vládě, ministr vnitra Efkan Ala, později dodal, že jedním z útočníků možná byla žena. Alovo tvrzení bylo potvrzeno o den později, atentátnice prý patřila ke kurdské organizaci PKK.

Zaorálek: Je strašné to číst

„Nemáme informace o tom, že by mezi oběťmi atentátu v Ankaře či mezi zraněnými byli občané České republiky, řekla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová, která se odvolala na zprávy českého zastupitelského úřadu v hlavním městě Turecka.

Další šokující zprávy z Ankary i Pobřeží slonoviny. Číst znovu o desítkách mrtvých je strašné. Vyjadřuji účast vládám i pozůstalým obětí, napsal na Twitteru ministr Zaorálek v souvislosti s dnešními teroristickými útoky v Ankaře a také v Pobřeží slonoviny, kde ozbrojení útočníci zabili 14 civilistů a dva vojáky.



Turecká televizní stanice TRT uvedla, že automobil explodoval v oblasti parku Gülen v centru Ankary v blízkosti autobusové stanice. Nedlouho předtím hlásila, že výbuch nastal při srážce auta s autobusem.

Zákaz Facebooku i Twitteru

Na místo se sjely hasičské vozy a vozy záchranné služby. Bezpečnostní síly mezitím oblast evakuovaly kvůli nebezpečí následné exploze a neprodyšně ji uzavřely. Svědek, na kterého se odvolává Reuters, uvedl, že po explozi byla slyšet také střelba. Nad oblastí je ze vzdálenosti 2,5 kilometru vidět stoupající kouř.

Televizní stanice CNN Turk a NTV informovaly, že ankarský soud zakázal přístup na Facebook, Twitter a další sociální sítě poté, co se na nich objevily záběry z bombového útoku.

Před necelým měsícem zahynulo v Ankaře při teroristickém útoku 29 lidí a na šest desítek utrpělo zranění. Turecké úřady atentát připsaly kurdským bojovníkům.

 

gabreta ( 14. března 2016 19:22 )

Tak vyraž na Pobřeží slonoviny. Tam teď bude levně!!

gabreta ( 14. března 2016 18:35 )

Taky mne to napadlo a líp bych se nevyjádřil. Je to hodno Erdoganově politice!

pekaaaros ( 14. března 2016 11:59 )

ty seš takovej nástupce hlasatelů, kteří nám vyprávěli, jak nám sem Amíci hází mandelinky. můžeš si s těmi bolševickými fanatiky podat ruku.

rumovapalice ( 14. března 2016 10:49 )

a já jsem tam chtěla strávit dovolenou, tak to si ještě rozmyslím, asi pojedu do Soči

tgbg ( 14. března 2016 10:27 )

 Hm. Zase russáci. Mstí se. Rozeštvávají celý svět. Jsou na mizině. Russáci chtějí jediné. Válku.

Zobrazit celou diskusi