Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Jste odpad,“ čertil se Trump. Odpůrci mu narušili další akce svými protesty

Autor: simao, ČTK - 
13. března 2016
09:55

Miliardář Donald Trump chce být americkým prezidentem, svými výroky však společnost rozděluje snad jako žádný jiný z kandidátů. Jeho mítinky v posledních dnech výrazně poznamenaly střety mezi jeho odpůrci a příznivci. Po „hospodské bitce“ v Chicagu přišly další projevy nespokojenosti. Na letišti v Daytonu Trumpa chránila vlastním tělem ochranka, byť před jedním demonstrantem. V Kansas City se už Trump neudržel a odpůrce nazval „odpadem“. 

Odpůrci Donalda Trumpa v sobotu narušili volební mítink kontroverzního miliardáře v Kansas City v americkém státě Missouri, protestovali však i v Clevelandu či na letišti v Daytonu.

Během mítinku v Daytonu v Ohiu se na pódium za Trumpem pokusil nečekaně dostat muž z davu, ochranka ho ale zadržela. Podle ABC News šlo o Thomase Dimassima. „Trump měl proslov a všechna pozornost se upírala na něj. Během zlomku vteřiny se někdo vyřítil z davu, skočil přes plot a mířil k Trumpovi,“ popsal ABC svědek Chris Famiano. „Ale než jste se nadáli, tajná služba, čtyři nebo pět mužů, se na něj sesypalo a srazili ho k zemi,“ dodal.

Muž tak neměl šanci proniknout až k Trumpovi – policisté zasáhli včas, navíc se kolem Trumpa shlukla jeho ochranka. „Byl jsem na něj připravená, ale je to mnohem jednodušší, když se s tím vypořádají policisté, souhlasíte?“ říkal Trump svým příznivcům. Muž byl zadržen a obviněn z výtržnictví a vyvolávání paniky.

Mítink v Daytonu a účast dvaceti tisíc lidí si Trump na Twitteru pochvaloval. Už v pátek se ale pustili do sebe jeho příznivci a odpůrci na shromáždění v Chicagu, pět lidí bylo zatčeno a zranění utrpěli dva policisté.

Trump kvůli násilí na shromáždění svolaném do sportovní haly chicagské univerzity nevystoupil. Prezident Barack Obama v reakci na chicagský incident vyzval kandidáty, aby se zdrželi urážek a nesnažili se rozdělovat společnost.

Trumpovi odpůrci však vyrazili do ulic i v Clevelandu. Kolem shromáždění hlídkovali policisté na koních, ve vzduchu přelétávaly policejní vrtulníky, stovky dalších policistů byly uvnitř budovy u východů a po skončení urychlovali odchod posluchačů. Přítomno bylo asi 50 odpůrců, mezi nimi lékaři, kteří si svlékli bundy a odhalili trička s nápisem Muslimští lékaři v Clevelandu zachraňují životy. Museli ze shromáždění odejít.

Brandon Krapes prý musel v Clevelandu vystát několik ran, když se na mítink dostavil s transparentem „Trump: Vytvoříme znovu rasistickou Ameriku“. Jeho sedmnáctiletý syn prý skončil s poškrábanou tváří, protože se pokoušel otce chránit. „Je v tom tolik očividné nenávisti a Trump se ji nesnaží zastavit, vyvolává ji,“ varoval student Sean Khurana z komunity amerických indiánů. I on si už vyslechl, že patří k Islámskému státu.

V Kansas City vytáhla policie slzný plyn

Při další Trumpově zastávce v Kansas City pak podle agentury AP byli odpůrci Trumpa v různých částech divadla a akci republikánského uchazeče o křeslo v Bílém domě se snažili narušit hlasitým křikem. Na transparentech v rukou měli hesla jako například „Hlas pro Trumpa je hlasem pro nenávist“.

Na mítinku v Kansas City kritizoval Trump kvůli chicagským protestům demokratického kandidáta na úřad prezidenta Bernieho Sanderse: „Jsou to Bernieho fanoušci! Hej, Bernie, srovnej si svoje lidi do latě, Bernie!“. Republikánský kandidát Trump označil demokrata Sanderse za „komunistu“ a „zavšiveného“ senátora.

Odpůrci Donalda Trumpa dorazili i na jeho mítink v Kansas City Odpůrci Donalda Trumpa dorazili i na jeho mítink v Kansas City | ČTK

Stovky lidí také protestovaly před budovou divadla, podle CNN policie použila i slzný plyn. Podle AP se zdál být i samotný Trump překvapený počtem svých odpůrců v divadle. Postěžoval si také, že zabrali místa jeho podporovatelům, kterých se podle jeho slov před budovou shromáždily tisíce. „Nikam nespěcháme,“ uvedl miliardář s tím, že klidně počká, až protesty v místnosti utichnou. 

Ochranka nicméně začala podle AP protestující postupně vyvádět a i Trump začal přitvrzovat ve svých výrocích. Své oponenty označil „odpad“ a pohrozil, že je všechny zažaluje. Přítomné policisty následně vyzval, aby protestující pozatýkali. Zatčení by se totiž podle něj dostalo do jejich záznamů a „to by jim zničilo zbytek života“.

Odpůrci Donalda Trumpa dorazili i na jeho mítink v Kansas City Odpůrci Donalda Trumpa dorazili i na jeho mítink v Kansas City | ČTK

Na volebním shromáždění ve Washingtonu Trump až třetí

Trump sám je hlavním favoritem na to, aby se za republikány pokusil dostat do Bílého domu - v cestě mu budou stát buď zmiňovaný Bernie Sanders, nebo Hillary Clintonová.

Někteří republikáni však mají z vítězství kontroverzního Trumpa obavy. A projevilo se to i na republikánském volebním shromáždění v hlavním městě Washingtonu, kde zvítězil floridský senátor Marco Rubio a těsně za ním skončil guvernér Ohia John Kasich. Až třetí se umístil dosavadní favorit republikánských klání Trump. Rubio získal 37 procent hlasů a připsal si 10 delegátů, Kasich vybojoval 36 procent hlasů a 9 delegátů.

„Opravdu mne šokuje, kam až jsme to došli. Nemůžeme v této zemi vyvolávat otrávené ovzduší, kde se lidé na volebních mítincích rvou. Vysílá se to po celém světě,“ reagoval přitom Kasich na konflikty při Trumpových mítincích.

Trump měl ve Washingtonu pouze 14 procent, čtvrtý do party republikánských kandidátů Ted Cruz procent 12. Přesto je Trump stále v čele. Získal nejvíce delegátů mezi republikány (463), následují jej Cruz (371), Rubio (166) a Kasich (63). K získání republikánské nominace jich je zapotřebí 1237.

yokky ( 13. března 2016 18:17 )

petrmetr,,ty jsi asi belmondo ze?????????

yokky ( 13. března 2016 18:12 )

nevis co rikas,,,tupce,,,

yokky ( 13. března 2016 18:09 )

 konecne poradny prazident,,,zaden patolizal,uzdisrac,,,takoveho je treba,,,ma charakter,,,,at zije mr. trump......

lipno ( 13. března 2016 13:23 )

Sice není můj typ, ale Lýba na pokyn (a za 30 stříbrných)diskusi zakáže!

frantaklika ( 13. března 2016 11:54 )

šlape jim na kuří oka, neschovává se za falešnou demokracii, černé držky cítí že jim končí doba hojnosti.

Zobrazit celou diskusi