Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na 50 tisíc Poláků vystavilo vládě červenou. Premiérka ignoruje ústavní soud

Autor: ČTK, tmp - 
12. března 2016
16:45

Polsko má za sebou další masivní protivládní protest. Přes 50 tisíc občanů se vydalo do ulic Varšavy poté, co tamní vláda odmítla doporučení Rady Evropy uznat výrok tamního ústavního soudu. Ten označil novelu zákona o ústavním soudu za neústavní. Má totiž regulovat právě jeho činnost takovým způsobem, který podle opozice ochromí jeho fungování.

Terčem kritiky opozice a evropských orgánů je novela zákona o ústavním soudu, kterou loni v prosinci prosadila v parlamentu konzervativní strana Právo a spravedlnosti. Kroky podle pátečního vyjádření Benátské komise „oslabují demokracii, respektování lidských práv a právní stát“. Podobné připomínky vyjádřila už dříve Evropská komise.

Sám polský ústavní soud ve středu označil nová pravidla regulující jeho činnost za neústavní. Premiérka ale už předem avizovala, že nález ústavního soudu nebude považovat za legitimní a nezveřejní jej v úředním věstníku. Toto odmítání podle komise Rady Evropy jen prohlubuje krizi.

„Polská vláda nemůže zveřejnit verdikt některých soudců ústavního soudu, protože není právoplatný,“ uvedl v sobotu podle agentury AFP vládní mluvčí Rafal Bochenek v prohlášení. Podle polské ústavy je přitom povinností vlády zveřejňovat ve věstníku, a tím vyhlásit za platná, veškerá rozhodnutí ústavního soudu a zapracovat je.

Protesty i proti omezení svobody médií

„Obnovte ústavní pořádek“ stojí podle Reuters na transparentu v čele průvodu, který se odpoledne vydal napříč centrem polské metropole k prezidentskému paláci. Podle neoficiálních odhadů se sešlo více než 50 tisíc demonstrantů.

Mávají vlajkami Polska a EU a vyzývají vládu, aby uznala rozhodnutí ústavního soudu ohledně sporných právních reforem. Zveřejnění rozhodnutí ústavního soudu v úředním věstníku požadují lidé v pouličních protestech od středy.

Kontroverzní novelu zákona o ústavním soudu prosadila strana PiS krátce po svém vítězství v loňských volbách, které jí zajistilo většinu v parlamentu. Podle opozice měla tato novela za úkol ochromit fungování nejvyššího justičního orgánu v zemi, omezit jeho nezávislost a kontrolní roli vůči nové vládě.

V Polsku vytasili občané červené karty letos v lednu kvůli změnám týkající veřejnoprávních médií, kvůli kterým vláda měla mít pravomoc dosazovat si vlastní šéfy rozhlasu a televize.

Bobajzka ( 24. března 2016 03:20 )

Mylite se oba. To co ted se tam deje je prasarna. Cela vlada posloucha kaczynskeho,ktery neni normalni.

rancer ( 12. března 2016 18:11 )

Z počtu 38 milionů 50 000 demonstrantů. Asi tam mají podobné dementy, jako my havlozmetky. Ti si říkají Walesáci.

villi ( 12. března 2016 17:38 )

ODKUDPAK ZASE VÍTR FOUKÁ !!! Z USA !!!! PRAŠIVÍ ŠPINAVCI !!!!

Zobrazit celou diskusi