Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rasismus v Evropském parlamentu: „Turci jsou barbarští psi,“ volal Řek

Autor: ČTK, mb - 
11. března 2016
12:47

Řecký europoslanec Eleftherios Synadinos (60), který je členem krajně pravicového Zlatého úsvitu, se postaral ve Štrasburku o pořádné pozdvižení. Celý turecký národ bez skrupulí označil za „divoké psy“, Turci jsou prý navíc „barbarští a špinaví“. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz (60) rasistické poznámky nestrpěl a řeckého poslance nechal ze zasedacího sálu vyvést, což se ještě v historii Evropského parlamentu nikdy předtím nestalo.

„Osmanští vědci psali, že Turci jsou barbaři, jsou špinaví a jako psi, kteří štěkají. Když se přiblíží nepřítel, tak utečou,“ prohlásil Synadinos na adresu Turků. Není jasné, z jakého spisu citoval, Turci sice v Osmanské říši tvořili „jádro“ impéria, ale Osmanská říše v době své slávy zahrnovala další národy na území Severní Afriky, Blízkého východu i Evropy.

Označení celého národa za „divoké psy“ rozčílilo předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze, který rasistické komentáře svého kolegy nehodlal tolerovat. Velmi dramaticky ocitoval výše zmiňovaný výrok a Synadinose v souladu s článkem 165 pravidly zasedání Evropského parlamentu ze sálu vyloučil. Chování řeckého poslance se dle Schulze protiví „evropským hodnotám“. „Musíme jasně určit, kde byla překročena hranice, a takové chování označit za nepřípustné, obzvláště pokud jde o rasismus,“ prohlásil Martin Schulz.

Krajně pravicový řecký poslanec zpočátku na výzvu opustit sál nereagoval, ale když předseda Evropského parlamentu požádal asistenty, aby Synadinose vyprovodili ze sálu, Řek se přeci jen zvedl a europarlament opustil.

Vztahy mezi Řeckem a Tureckem jsou komplikované již několik staletí. Napětí mezi zeměmi umocnila v roce 1974 turecká anexe severní části Kypru poté, co se Kypr rozhodl připojit k Řecku. Tureckou invazi odsoudilo OSN i mezinárodní společenství, ostrov je ale dodnes rozdělen. Řekové loni obvinili Turecko z pokrytectví poté, co Ankara sestřelila ruský letoun v Sýrii kvůli údajnému narušení tureckého vzdušného prostoru. Podle Atén Turci porušují řecký vzdušný prostor prakticky každý den.

Mezi EU a Tureckem v prvním březnovém týdnu proběhl summit, který měl řešit uprchlickou krizi. I když evropské elity mluvily po skončení jednání o úspěchu, ozývají se i kritické hlasy. Turecko prý Evropu vydírá, žádá bezvízový styk pro své občany.

Do Řecka se v posledním čtvrtletí loňského roku dostalo nelegálně právě z Turecka až půl milionu uprchlíků. Turecký ministr pro EU Volkan Bozkir (65) přitom prohlásil, že počty uprchlíků, které bude Ankara na základě dohody brát zpět z řeckých ostrovů, budou řádově v tisících či desetitisících.

1pepan ( 11. března 2016 15:05 )

Dnes se ohání rasizmem každý komu dojdou argumenty-každý debil. Začalo to cikánama a už je to v EU parlamentu.

barracuda.sro ( 11. března 2016 14:16 )

Vždyť řekl pravdu ,jsou to pohanští psi!!!!A předseda Evropského parlamentu je němec naočkovaný Makrelou Krávovou Merkel.

Zobrazit celou diskusi