Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kouřit se smí až od 21 let, rozhodli zákonodárci. Zeman zmiňuje dokonce 27 let

V Kalifornii budou moci kouřit až od 21 let
V Kalifornii budou moci kouřit až od 21 let  (Autor: profimedia.cz - ilustrační foto)
Autor: tmp - 
10. března 2016
20:35

Kouření bude legální až od 21 let, odhlasovali ve čtvrtek zákonodárci v americké Kalifornii. Jedná se o další z řady zákonů, které mají snížit spotřebu tabáku. Zákon musí ještě podepsat kalifornský guvernér Jerry Brown. V Česku je sice kouření legální už od 18 let, například prezident Miloš Zeman ale opakovaně zmínil, že sám začal kouřit až ve 27 let, kdy byl prý jeho organismus plně vyvinutý.

Pokud guvernér Brown zákon podepíše, bude Kalifornie druhým americkým státem po Havaji, který nařizuje vyšší věkový limit. Ten byl původně 18 let. K zákonu se zatím ale vyjadřovat nechtěl.

Zákon bude omezovat nejenom prodej tabákových výrobků ale i elektronických cigaret, které jsou v USA čím dál tím oblíbenější. Federální vláda je přitom nijak nereguluje. Zvýšení věkového limitu senát schválil i přes intenzivní lobbing ze strany tabákových firem a hlasitou republikánskou opozici, podle které jde o osobní rozhodnutí.

Prvním státem, který přijal zvýšení limitu pro kouření, byla Havaj. V New Jersey zákonodárci chtěli zvýšit limit z 19 na 21 letos v lednu. Zákon ovšem nepodepsal guvernér ve stanovené lhůtě. Podle podpůrců zákona většina kuřáků začne kouřit ještě před dosažením věku 18 let. Tím, že zakoupit cigarety budou moci až lidé starší 21 let tak zamezí 18letým středoškolákům, aby kupovali tabák svým mladším spolužákům.

Naopak odpůrci tvrdí, že 18letí jsou odpovědní za rozhodování ve volbách nebo připojení se k armádě. Demokraté proto změnili zákon tak, aby členové armády mohli i nadále zakoupit cigarety v 18.

„Můžete spáchat zločin, kvůli kterému skončíte až do smrti ve vězení,“ řekl republikánský opoziční politik Chad Mayes. „Ale stále si nemůžete koupit ani balíček cigaret,“ uvedl.

Kalifornie byla vůbec prvním státem na světě, který v roce 1998 nařídil úplný zákaz kouření v budovách, včetně kontroverzního zákazu kouření i v barech. Teď bude pravděpodobně druhým státem v pořadí, který zvýší limit kouření na 21 let.

egyptanka ( 10. března 2016 23:23 )

taková blbost,kdo to bude hlídat,huliči jsou všude.

edifanbasten ( 10. března 2016 21:47 )

Kouření bych zakázal úplně !!!

moiaza ( 10. března 2016 21:12 )

 Tento zákon je stejnou kravinou, jako zákaz kouření na autobusových zástavkách. Všichni kuřáci kouřili a nikdo je nepostihoval. Kdy, kde a kdo bude ten zákon kontrolovat?

zkzkz ( 10. března 2016 21:06 )

Zobrazit celou diskusi