Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pilotka Savčenková zmírnila hladovku a pije vodu. Požádal ji o to Porošenko

Autor: bru/ČTK - 
10. března 2016
13:03

Ukrajinská letkyně Nadija Savčenková, které hrozí až 25 let vězení za údajnou vraždu a překročení ruských hranic, zmírnila v ruském vězení hladovku tím, že po týdnu začala přijímat tekutiny. Oznámil to dnes na Twitteru její právník Nikolaj Polozov. Jeho klientka se tak rozhodla den poté, co měl ruský soud vynést rozsudek, ale nakonec termín odložil na stání ve dnech 21. a 22. března.

Polozov agentuře Reuters potvrdil, že Savčenková zmírnila hladovku, kterou protestovala proti údajně příliš zdlouhavému soudnímu procesu, a začala přijímat tekutiny. Nadále ale odmítá jídlo.

Savčenková zahájila takzvanou „suchou“ hladovku před týdnem. Polozov řekl, že si to rozmyslela poté, co ji o to požádali ukrajinský prezident Petro Porošenko a její podporovatelé.

Důstojnice a pilotka bojového vrtulníku podle obžaloby v červnu 2014 na východě Ukrajiny navedla palbu ukrajinské armády na ruské novináře, z nichž dva zahynuli. Podle obhajoby byla Ukrajinka tou dobou již zajata proruskými separatisty, kteří ji předali Rusům.

Odklad soudu? To je trest smrti, tvrdí ministerstvo

Ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí ve středu odklad rozsudku přirovnalo k záměrnému a vědomému vynesení trestu smrti. Obžalovaná se prý vyhlášení rozsudku nemusí dožít.

Výzvy k osvobození Savčenkové podpořilo několik ministrů zahraničí. K propuštění ukrajinské letkyně na svobodu dnes Rusko vyzvala i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.  „Už to není jen soudní nebo politický případ, nyní je to záležitost lidského soucitu,“ řekla Mogheriniová podle prohlášení, které vydal zastupitelský úřad EU v Moskvě. „Její zdravotní stav se rychle zhoršuje a my všichni se obáváme hrozných důsledků,“ uvedla Mogheriniová požadující propuštění ženy z humanitárních důvodů.

cid2000 ( 26. května 2016 12:31 )

Tato fanatická lidská zrůda úmyslně zavraždila/navedla palbu na civilisty!Válečník je válečník,ať je z jaké koliv strany fronty,ale tato zrůda zabíjí úmyslně neozbrojené civilisty bez mrknutí a to bojovník nedělá(jen s.r.á.č.o.v.é ukro-nacisti/banderovci jako v Oděse)!!Je duševně dost labilní,problémová a nenávistná,podporující nacismus/banderovce za každou cenu!Žádná letkyně!Na to nemá buňky,schopnosti,byla návodčí palby na cíle,které ona uznala za vhodné!I na civilní úmyslně!Tohle udělat USA a zabít jim civilní novináře,občany tak tam ihned pošlou letectvo,letadlovou loď a demokraticky rozbombardují bez mandátu OSN!!!Měla a má podle lékařů sadistické sklony,niterně nenávidí muže,je homosexuální(lesba) a vůbec se „nemaže“ s muži a jejich bitím a mučením….Nekaje se za propuštění a druhou šanci,ale naopak ihned ohlásila s nadšenám další návrat na frontu vraždit co nejdříve proruské občany z paneláků nebo přímo Ruské občany za každou cenu!!Zde je výpověď kněze Svato-Nikolského chrámu Vladimír Mareckij, osvobozeného z Ukrajinského zajetí.Zázrakem přežil bestialitu, týrání a mučení nové „hrdinky“ Majdanu Savčenko.Zde jsou jejich slova:„Ona prostě nebila, ona mrzačila a ubíjela.Svázané na rukou i na nohou – mlátila trubkou, rozbíjela genitálie, zhášela cigaret y v jejich otevřených očích. Neustále přitom řvala: „Prodám tě na orgány jako tamty nebo tě rozstřílím na sr….!“„Když řeknu, že nás bili – tím nic neřeknu. Nás ubíjeli. Nás stříleli, nám lámali kosti, nás bili nejen rukama a nohama, ale i pažbami a vším, co jim přišlo pod ruku,“ – vzpomíná Mareckij.Podle jeho slov se obzvláštní brutalitou odlišovala Naděžda Savčenko, kterou tak aktivně brání kyjevská vláda. Libovala si ve své síle, osobně mlátila zajatce a pronášela u toho různé průpovídky. Kvůli výdělku navrhovala prodávat orgány zajatců, a když ostatní členové batalionu nesouhlasili vydávat zajatce na orgány, navrhla je tedy zabít,„aby se neutrácelo za dopravu do SBU“.A tohle zvíře podporujeme!!!Jsme západní zmet

petrusaa ( 20. března 2016 19:15 )

premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) udělal příšernou věc, když po EU požadoval, aby se postavila za ukrajinskou pilotku Nadiju Savčenkovou souzenou v Rusku. Podle autora tím předseda vlády jen dokázal, že slouží Miroslavu Kalouskovi z TOP 09. Kauza Savčenkové má napomoci ospravedlnit další mediální a sankční útoky na Rusko. Veřejnosti už totiž začíná být jasné, že ruský prezident Vladimir Putin není žádný zlý muž, který chce rozvrátit Sýrii a tak podobně. Je proto třeba zdůvodnit protiruské sankce jinak – skrze Savčenkovou. „Savčenková byla zadržena v červnu 2014 nedaleko města Metalist v Luhanské oblasti na Ukrajině. Kromě jiného byla vybavena americkým laserovým naváděčem pro řízení palby od firmy Elbit Systems. Ten se používá pro optické zaměření objektů a bojových vozidel nepřítele k navádění střel typu země-země nebo vzduch-země. Savčenková podle výpovědi zajatých spolubojovníků působila v nechvalně známé jednotce Ajdar jako ‚návodčí‘ pro koordinaci palby minometů a pěchotních řízených střel. Právě navedení střel na pozice domobrany, kde se vyskytovali i zmínění ruští žurnalisté, je jedním ze zločinů, z nichž je viněna. V průběhu soudního procesu však vyšly najevo i další zločiny, jichž se dopustila,“ píše autor. Celý text naleznete zde. Savčenková například měla mučit zajatce. Měla dokonce típat cigarety v jejich otevřených očích. Mlátila je trubkou a tak podobně. Mělo se jí říkat „krvavá Naděžda“. V projevech násilí si měla libovat. Danda si v této souvislosti klade otázku, zda její obhájci vůbec vědí, koho vlastně hájí. Kdyby se Savčenková vrátila do vlasti, nejvíc by to pomohlo někdejší ukrajinské premiérce Julii Tymošenkové, která pilotku dostala dokonce do parlamentu. To, po čem Západ volá, by naopak oslabilo současného prezidenta Petra Porošenka a Arsenije Jaceňuka. Psali jsme:

tymitaky ( 10. března 2016 18:50 )

Jsem zklamán, že to nedotáhla do vítězného konce.

verka1 ( 10. března 2016 17:52 )

Putin jí nechá ve vězení, ten nemá slitování.

Samo ( 10. března 2016 17:46 )

Podle tvé logiky jsou piloti vojenských letadel vrahové. V tom případě udělali Turci dobrou věc když sestřelili ruský bombardér a zastřelili pilota, který létal pravidelně nad jejich území. A nějak ti ušlo, že ji Rusové unesli z ukrajinského území do Ruska a v době kdy byl proveden útok na novináře seděla v ruském vězení. To je tzv. stalinistická politika a je to mimochodem něco podobného jako odsouzení Vitáskové na 8,5 roku za udělení licence na solární elektrárnu dne 31.12.2010. Vításková přitom nastoupila na ERU až v srpnu 2011.

Zobrazit celou diskusi