Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spisovatel Paulo Coelho hledá českého malíře! Kreslil ho před 34 lety ve Zlaté uličce

Autor: lm, ČTK - 
10. března 2016
05:51

Bestsellerový spisovatel Paulo Coelho (68) příští týden přiletí do Prahy a oslaví tu svátek sv. Josefa. Populární brazilský autor při této příležitosti vyhlásil celosvětové pátrání po českém pouličním malíři, od kterého před 34 lety koupil obrázek. Neznáte náhodou tohoto umělce?

Paulo Coelho zavítal do Prahy v roce 1982 a teď pátrá po tehdy zhruba 25letém malíři, který ho uchvátil. „Stalo se to nedělního rána, 24. ledna ve Zlaté uličce alchymistů. Uzřeli jsme tu osamělého člověka, kterak kreslí. Byla zima, velmi mrzlo, ale ten muž tam přesto byl,“ popisuje Coelho na svém blogu.

„Má žena a já jsme byli jedinými návštěvníky v ulici. Rozhodl jsem se, že si jeden z jeho obrázků koupím. Byl z toho tak nadšený, že se rozhodl, že zdarma nakreslí mou manželku. Lehce jsem se styděl, ale zatímco jsem ho pozoroval kreslit, jsem si pomyslel: ‚Vezmu si z něj příklad. Nikdo nikde, žádné tržby a stejně ho to nezastaví v tom, aby dělal to, co miluje‘,“ píše Coelho. Spisovatel prý muži za jeho dobrosrdečnost věnoval dva dárky, které v tu chvíli našel po kapsách. 

Paulo Coelho vyhlásil po muži velké pátrání s tím, že by ho rád pozval na svou oslavu, kterou bude pořádat právě v Praze 19. března. Jedinou podmínkou je, aby malíř uvedl, jaké dva dárky od něj dostal.

Znáte malíře, po kterém bestsellerový autor pátrá, nebo jím dokonce jste? Napište nám na tip@blesk.cz!

Spisovatel pátrá po malíři, který nakreslil tyto obrázky. Spisovatel pátrá po malíři, který nakreslil tyto obrázky. | Paulo Coelho

 

Coelho v Česku prodal přes milion knih

 

Brazilský spisovatel Paulo Coelho, autor světových bestsellerů, navštíví příští týden Prahu. Oslaví tu milion prodaných výtisků svých knih v češtině, z nichž 200 000 připadá na několik vydání jeho nejslavnější knihy Alchymista.

 

„Spisovatel do Prahy pozval také své přátele z celého světa na soukromou oslavu svátku sv. Josefa, kterou každoročně pořádá na jiném magickém místě,“ uvedla Radka Potměšilová za nakladatelství Argo. Loni svátek, který připadá na 19. března, slavil v Santiagu de Compostella. Do Prahy, kam jezdí rád, zavítá v předvečer svátku a uspořádá soukromou oslavu na Pražském hradě, pravděpodobně v Lobkovickém paláci. Týž den uspořádá v poledne tiskovou konferenci.

 

Brazilský spisovatel je jedním z pěti nejprodávanějších autorů na světě, prodal přes 100 milionů knih. K těm nejslavnějším se řadí Alchymista, U řeky Piedra jsem usedla a plakala, Valkýry či Veronika se rozhodla zemřít. Alchymista poprvé v Česku vyšel v roce 1995. Od roku 1998 je exkluzivním Coelhovým českým vydavatelem Argo a kniha v tomto domě vyšla od té doby mnohokrát. Argo vydalo téměř dvě desítky Coelhových knih.

 

 

Román Alchymista z roku 1988 je nejslavnějším brazilským bestsellerem všech dob, byl přeložen do tří desítek jazyků a vyšel ve více než desetimilionovém nákladu. Románový příběh pojednává o cestě mladého španělského pastýře za zakopaným pokladem, během níž potká moudrého alchymistu, který ho učí, jak dojít duchovního poučení. Román je zároveň výzvou k naplnění vlastního osudu i poznání posvátnosti světa.

majojo ( 10. března 2016 08:47 )

No, to bude strašně těžký, zvlášť, když je ta kresba podepsaná. Zbytečná honitb, když by to šlo udělat jednodušeji a bez ohňostroje, že?

Zobrazit celou diskusi