Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Největší záhada v dějinách letectví trvá už 2 roky: Rozlouskne dobrodruh tajemství letu MH370?

Autor: Veronika Pavlíková - 
11. března 2016
23:39

Nejzáhadnější událost v dějinách letectví! Tímto titulem se může pyšnit let MH370, který se v březnu 2014 během cesty z Kuala Lumpur do Pekingu prakticky beze stopy ztratil. Ačkoliv včera od tragické události uplynuly dva roky, nikdo pořád neví, co se tehdy přesně stalo…

A tak zatímco experti stále skenují dno Indického oceánu, kde by se trosky měly s největší pravděpodobností nacházet, případ vzal do svých rukou i dobrodruh Blaine Gibson (58).

„Záhada letu MH370 mě fascinuje, rád bych ji rozluštil a dal odpovědi pozůstalým, kteří žijí v naději, že jejich příbuzní jsou stále naživu. Najal jsem si proto loď, kapitána a vydal se napříč Indickým oceánem,“ vysvětluje Gibson, který minulý týden přišel s fascinujícím objevem – na pobřeží afrického státu Mosambik našel úlomek s nápisem No Step a je přesvědčen, že patří letu MH370!

Mělo by jít o stabilizátor letadla a také podle expertů se zatím zdá, že se Gibson trefil do černého. „Na základě prvních informací je velmi pravděpodobné, že úlomek nalezený v Mosambiku patří letadlu Boeing 777,“ sdělil na Twitteru malajsijský ministr dopravy Liow Tiong Lai.

Zdali bude Gibsonův nález vyšetřovatelům skutečně přínosný, zatím sice nebylo potvrzeno, co ale mluví v jeho prospěch, je fakt, že nově objevené trosky se nacházejí ve stejné oblasti Indického oceánu, kde je i ostrov Réunion, na němž byla loni v červenci nalezena vztlaková klapka boeingu.

Co o MH370 víme?

✔ 8. 3. 2014 odstartoval z malajsijského letiště v Kuala Lumpur 41 minut po půlnoci. Mířil na pekingské letiště v Číně.

✔ Poslední, co kontroloři na zemi slyšeli, byl hlas pilota, který řekl: „Dobrou noc, MH370.“

✔ Piloti nevyslali žádný nouzový signál, nic nenasvědčovalo tomu, že by se s letadlem mělo něco dít.

✔ Údajně existují důkazy o tom, že ještě kolem osmé ráno se boeing snažil navázat kontakt, pak nadobro zmizel.

✔ Podle satelitních dat pravděpodobně skončil v jižní části Indického oceánu.

✔ Na palubě bylo 239 lidí.

✔ Pátrací týmy už prozkoumaly více než 50 tisíc čtverečních kilometrů oceánu.

krtek. ( 28. dubna 2016 18:51 )

Buh vi co zas nasli, pamatuju tu fotku zdeformovane hlinikove konvice na caj s cinskou hvezdou a u toho napis ze nasli dalsi kus letadla, pokud ho vyrobili z cinskych konvic na caj tak se vubec nedivim

Zobrazit celou diskusi