Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

MDŽ rozpoltilo švédské město: Na plovárnu pustili jen ženy, lidé se bouří

Muži v Malmö mají na plovárně dnes smůlu.
Muži v Malmö mají na plovárně dnes smůlu.  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: bru/ČTK - 
8. března 2016
15:21

Švédskou společnost, která lpí na rovném přístupu k ženám i mužům, rozdělila dnešní oslava Mezinárodního dne žen v městském bazénu v Malmö. Do něj mají od odpoledne zakázán vstup muži, a to včetně malých chlapců, napsal portál The Local.

Není v pořádku, že matky s malými chlapci tam nemohou,“ okomentoval občan Christoffer Andersson zákaz, který platí od dnešních 15:00 SEČ do zavíracích hodin. „Myslím, že vstup do bazénu by měl být stejný pro všechny,“ řekla jeho manželka Pernilla s tím, že kvůli oslavě MDŽ si dnes se svým synem nemůže jít zaplavat.

Podobně reagovala řada Švédů na Twitteru a Facebooku. „Neuvěřitelně špatné. Pokud chceme mít rovnostářskou společnost, tak tohle je hloupé. Neupřednostňujeme rozdělováním, diskriminací a segregací,“ napsala Jennifer Qvicková na Facebooku.

Někteří lidé ale odpolední vykázání mužů z bazénu schvalují. Emilia Emilioová uvedla, že bude příjemné pohybovat se v areálu v bikinách bez obav z poznámek mužů. „Nejde o to, zabránit přístupu mužů, ale o to, poskytnout prostor ženám,“ dodala.

Také vedení plovárny kritiku odmítá. „To, že nemohou do bazénu jeden den v roce, muži vydrží,“ řekl manažer městského bazénu Anki Magnusson. Dodal ale, že správa chce vyhodnotit, zda zakázat vstup i dětem mužského pohlaví byl dobrý krok. Deník Sydsvenskan v této souvislosti informoval o podobném přístupu v loňském roce, kvůli kterému jistý kluk nemohl v bazénu oslavit své osmé narozeniny. Jeho matka si kvůli tomu stěžovala u představitelů města.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi