Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Renesance poprav. Do USA se po plynové komoře vrací i elektrické křeslo

Autor: všm - 
8. března 2016
21:05

Trest smrti je dosud legální v jednatřiceti státech USA. Pouze šest z nich ale loni tohoto práva využilo. Jedním z nich byla i Virginia, která se nyní rozhodla od smrtící injekce navrátit k „osvědčenému“ prostředku – elektrickému křeslu. Proč? Někteří výrobci léků, které se při popravách vstřikují vězňům do žil, totiž odmítají produkty dále dodávat na trh. Z toho důvodu tak například stát Oklahoma zavedl na podzim plynové komory.

„Pokud zavraždíte několik lidí, pak se dle mého vzdáváte práva zemřít humánně jako člověk,“ uvedl demokratický senátor Dick Saslaw, který byl jedním z těch, kteří s návrhem na znovuzavedení elektrického křesla přišli. 

Tato metoda je sice i v současné době ve Virginii legální, v praxi si ale odsouzenci mohou vybrat, jakou metodu popravy upřednostní. Návrh by nově zavedl do zákona variantu, aby v případě chybějících dodávek smrtícího preparátu stát rozhodl za vězně.  

Výrobci léčiv, především z Evropy, které se při popravách používají, totiž hromadně odmítají poskytovat své produkty na tyto účely. Vyjadřují tím tak svůj postoj k trestu smrti, na kterém se nechtějí podílet. Věznice mají tudíž stále větší problém najít spolehlivého dodavatele. 

V praxi to ale odsouzeným vězňům není nijak k užitku, spíše naopak. Řada států je totiž nucena vrátit se k zastaralejším metodám. Oklahoma se na podzim stala například prvním státem, který z tohoto důvodu legalizoval plynové komory. Nutno dodat, že zatím nebyly na žádném odsouzeném vyzkoušeny.  

Kritici mluví o uškvaření zaživa

„Není žádný humánní způsob, jak zabít člověka. Ale podle našeho názoru je poprava elektřinou výrazně horší než smrtící injekce. Vždyť vy toho člověka prakticky uškvaříte zaživa,“ okomentoval Michael Stone, výkonný ředitel spolku Alternativa k trestu smrti. Argumentuje proti novele zákona rozhodnutím nejvyšších soudů v Georgii a Nebrasce. Ty shledaly elektrické křeslo extrémně krutým způsobem trestu a zakázaly jeho používání.  

Senátoři chtějí změnu zákona prosadit i v návaznosti na chystanou popravu masového vraha Rickyho Javona Graye, která se má odehrát v březnu. Věznici totiž chybí směs do injekce. Výkon trestu by tak musel být odložen. Gray se svým kumpánem v roce 2006 mučil a následně zavraždil čtyři členy rodiny Harveyových. Otce, matku i jejich dvě dcery. Jedné byly čtyři roky a druhé devět.

Zda ve Virginii změna zákona projde, zatím není jisté. Ačkoliv senátoři elektrické křeslo v hlasování prosadili, guvernér Terry McAuliffe se zatím nevyjádřil, zda tento zákon podepíše. 

Smrtono ( 6. května 2018 10:47 )

Elektrický křeslo není úplná výhra... https://www.youtube.com/watch?v=L6vEcYSdayo&t=1s

Zobrazit celou diskusi