Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Siamská dvojčata úspěšně rozdělili při 12hodinové operaci. Díky 3D tiskárně

Autor: shp - 
7. března 2016
19:01

Dvojčata byla spojena břichy, pánvemi, játry i střevy. Jejich rozdělení vypadalo skoro nemožně. Pak ale čínští lékaři přišli s geniálním nápadem, jak pětiměsíční siamská dvojčata Yu Ce Yuan a Yu Ce Xiang od sebe oddělit, neztratit je při zákroku a zajistit jim důstojný život. Při operaci použili jako výpomoc trojrozměrnou tiskárnu.

Pomocí počítačové tomografie a magnetické rezonance získali lékaři z Dětské nemocnice Fudanské univerzity v Šanghaji dokonalé snímky koster obou chlapců, kterým přezdívali James a Harley. Pomocí 3D tiskárny kostry vytiskli a krok za krokem si naplánovali náročnou operaci.

Rodiče Yu Dang a Zhou Li (oba 20) odcestovali 1610 kilometrů z rodné provincie Kuej-čou do Šanghaje, kde byli svědky medicínského zázraku. Chlapečci byli spojeni břichem, což nebylo takovým problémem. Náročné bylo pro lékaře především oddělení kostí a vnitřních orgánů.

Když maminka Zhou Li otěhotněla, nejdřív vůbec netušila, že je něco špatně. „Zpočátku nevypadlo nic abnormálně. Až když jsem porodila, zjistila jsem, že mám siamská dvojčata. Bylo to velmi bolestivé a obtížné. Cítila jsem se jako, že brzy zemřu. Nemohla jsem dýchat a všude byla spousta krve,“ vzpomíná matka.

Nikdy jsem nepřemýšlela, že bych se jich vzdala. Dala jsem jim život, jsou moje krev a nedala bych je nikomu,“ dodala Zhou Li. Podle doktorky Zheng Shan se narodí siamská dvojčata v jednom z 30 tisíc případů. Rozdělení Jamese a Harleyho však bylo nejnáročnější, které absolvoval.

Operace je důležitá pro životy dvou lidí a také pro kvalitu jejich života. Rozhodne o tom, jak budou močit, kálet a jak jejich tělesné funkce budou fungovat v budoucnosti. Jejich spojení je hodně komplikované. Mají jenom jeden anální otvor, čtyři močové trubice a čtyři močové měchýře – jejich struktura je velmi komplikovaná,“ řekla Zheng Shan před zákrokem.

Operace, která proběhla 24. února, byla uskutečnitelná pouze díky štědrosti dobrodinců z celého světa. Ti darovali v přepočtu více než 1 400 000 korun. Tatínek Yu Dang promluvil o tom, jak se bál, že se při zákroku něco pokazí a on si bude muset vybrat mezi životy svých synů.

Video  Siamská dvojčata  - Profimedia.cz, Ladislav Laimer, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Nejdřív jsme si mysleli, že je cena zákroku příliš vysoká. Pak jsme se báli, že se budeme muset rozhodnou mezi životem jednoho z dětí. Děkujeme všem dobrosrdečným lidem za pomoc. Jsme moc vděční za jejich podporu,“ prohlásil Yu Dang. Zákrok byl úspěšný a nyní byli chlapci dokonce odpojeni od umělé plicní ventilace.

Bez vytištěných spojených koster z 3D tiskárny, na jejichž modely se lékaři dívali i při zákroku, by ale operace možná nebyla úspěšná. Teď si chlapci ještě pobudou v nemocnici, ale jejich zdravotní stav se lepší každým dnem a rodičům i lékařům dělají velkou radost.

skaara ( 8. března 2016 10:39 )

Vážení TUPONI Z BLESKU - než něco zveřejníte ověřte si všechny informace z jiných zdrojů, protože v tom článku máte FATÁLNÍ chybu NEJEDNÁ SE O CHLAPCE, ale o HOLČICKY, což jasně naznačuje u RŮŽOVÉ OBLEČENÍ, růžové plenky a růžové dudlíky !!! A přečtěte si zahraniční články na toto téma je tam slůvko "SISTERS !!!

rumungro ( 8. března 2016 00:17 )

Hraní si na bohy nikdy nedopadlo dobře. Dětičky, pokud vůbec vyrostou a dostanou rozum, budou své zachránce jednou proklinat.

13ka ( 7. března 2016 19:33 )

 Mám z povedeného rozdělení 👶✂👶chlapečků velkou radost. Je to 🌞zázrak, co 😷lékaři dokáží. Držím dětičkám 👍palce. 💖💖💖

Zobrazit celou diskusi