Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Škola hrůzy v Sokolovcích: Žáci čůrají do žlábku a píšou na rozpadlé tabule

Autor: shp - 
4. března 2016
12:55

Chlapci chodí o přestávkách močit do žlábku. Na WC již dávno nejsou pisoáry. Během vyučování všichni sedí na oprýskaných židlích za prohnilými lavicemi. Psát musí na rozpadlých tabulích. Tohle není Raccoon City z Resident Evil, tohle je základní škola ve slovenských Sokolovcích.

Záchody zde připomínají opravdový horor. Pisoáry zcela chybí. Hoši musí močit v podstatě na zem. „Chlapci čůrají do tohoto žlábku. Když chceme spláchnout, otočíme tímto kolečkem,“ řekl TV Markíza jeden z malých žáků, kterému tekla voda po ruce, když kolečkem otáčel.

Lavice i židle pamatují více než mnozí kantoři. Jsou pokryté špínou a plísní. „Pracujeme v podmínkách, které byly před 50 lety asi standardem,“ uvedl jeden místní učitel. Dlaždice na podlaze jsou rozbité, ze zdí padá omítka a prostředí se hnusí všem, kteří do něj musí zavítat.

Video  Reportáž TV Markíza o chátrající slovenské škole  - TV Markíza
Video se připravuje ...

Když jsem poprvé do této školy přišla, tak jsem si říkala, že když jsem končila základní školu, byla v lepším stavu než tato,“ sdělila ředitelka Mária Plšková, která v ní pracuje rok. Ze sponzorských peněz dělá, co může, ale stále to nevypadá tak, jak by si přála.

Problémem školy je, že nedostala ani korunu z fondu oprav kvůli procesní byrokratické chybě. Ta nastala v roce 2000, když budova přešla z vlastnictví jejich zřizovatelů do majetku školy. Nyní je vše již v pořádku, tak snad bude svítat na lepší časy.

pekaaaros ( 6. března 2016 08:25 )

a to jsou ty západoslovenský Sokolovce u Piešťan nebo Šarišské Sokolovce z východního Slovenska? Podle toho, jak to tam vypadá, bych to typoval spíš na ty východoslovenský.

byvalyvoliccssd4 ( 4. března 2016 22:57 )

Podle toho to ve vašem obýváku vypadá.

tuba24 ( 4. března 2016 22:20 )

Pre Czečencov urcite ano : -D

jiznicechy ( 4. března 2016 18:50 )

Správně. Nikdo jim nebude rozkazovat, bo to by bol rasizmus!

radelin ( 4. března 2016 13:57 )

Mi cygani si budem chcat gde chceme a ti gadžo bež do pi píííp nemožu to napsat bo by cigaňa blokli

Zobrazit celou diskusi