Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Je to podvodník a pokrytec.“ Trumpa ostře zkritizovaly špičky republikánů

Autor: ČTK, tmp - 
3. března 2016
19:30

Donald Trump je podvodník a pokrytec, jestli půjde za republikány do prezidentské volby, s Clintonovou prohraje. V americkém Salt Lake City to prohlásil ve čtvrtek bývalý republikánský kandidát Mitt Romney, podle kterého Trump ohrozí bezpečnost a prosperitu země. Romneyho vzápětí podpořil i bývalý kandidát John McCain a šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

„Pokud učiníme správnou volbu, budoucnost Ameriky bude ještě lepší než minulost a lepší než přítomnost,“ řekl Romney na Utažské univerzitě. „Pokud ale budeme vybírat lehkomyslně, světlá budoucnost, o které jsem hovořil, se nestane,“ dodal.

Trump podle Romneyho považuje americkou veřejnost za naivní. „Jeho sliby jsou stejně bezcenné jako diplom z Trumpovy univerzity,“ prohlásil Romney s odkazem na Trumpovu někdejší virtuální podnikatelskou školu Trump University, kvůli které realitní magnát čelí nařčením z podvodu.

„Jeho domácí politika povede k recesi. Jeho zahraniční politika učiní z Ameriky a světa méně bezpečné místo. Nemá ani temperament a ani úsudek, aby mohl být prezidentem. Jeho osobní kvality budou znamenat, že Amerika přestane být zářivým městem na kopci,“ citoval z projevu deník Politico.

Clintonovou nedokáže porazit“

Romney, který je hlasitým kritikem Trumpa, dále uvedl, že případná republikánská nominace realitního magnáta umožní Clintonové v prezidentských volbách zvítězit. „Trump se raduje z každého průzkumu veřejného mínění, který odráží to, co si o sobě myslí. Průzkumy ale rovněž říkají, že s Hillary Clintonovou prohraje,“ dodal.

Video  Srozumitelně: Takhle Američané vybírají svého prezidenta.  - Tomáš Polák, Mária Rušinová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Jsem jediný, kdo dokáže Clintonovou porazit. Nejsem Mitt Romney, který neumí vyhrávat,“ ohradil se Trump na Twitteru. Také připomněl, že ještě před čtyřmi lety ho Romney prosil o podporu.

„Sdílím obavy z Donalda Trumpa, které můj přítel a bývalý republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney dnes přednesl ve svém projevu,“ uvedl McCain v prohlášení. S prohlášením vystoupil i republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, který řekl, že vystoupí proti klamavé kampani.

Ryan uvedl, že takto již zakročil tento týden v reakci na to, že rasistické hnutí Ku-Klux-Klan podpořilo Trumpa. Hodlám mluvit o tom, kým jsem a v co věřím já a my jako republikáni v Kongresu,“ řekl.

santamonica ( 3. března 2016 22:19 )

 Profesionalni politici sili. Kdyz vyhraje Donald, prijde pravdepodobne hodne z nich o koryta. V mem state dostal Trump naprostou vetsinu a potopil krivaka Cruze a chrestyse Rubia. Pokud by, nedej Boze, vyhrala zakerna baba Clintonka, bude to sbohem a satecek jak pro USA tak pro Evropu

dzambulka007 ( 3. března 2016 19:50 )

Temperamentu má víc než dost a hlavně, že ten aktuální mončičák, Jirka Bush a další úsudek mají, že jo. Trump alespoň vidí věci v zásadě správně a dělá si, co chce, nepluje v tom jejich páchnoucím proudu.

Zobrazit celou diskusi