Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Další rána pro Sýrii: Celá země je bez elektřiny, na vině je závada v síti

Autor: ČTK, zst - 
3. března 2016
14:21

Na území celé Sýrie ve čtvrtek zkolabovala elektrická síť. Proč, to zatím nikdo neví. Nemělo by ale jít o důsledky bojů, protože v zemi platí od konce minulého týdne příměří. Podle syrské televize za problémy stojí obří závada na elektrické síti. Koncem roku 2014 žilo v zemi odhadem 17,5 milionu obyvatel.

„Elektrická síť byla odpojena ve všech provinciích. Příčiny se zjišťují,“ uvedla státní agentura SANA, která se odvolává na ministerstvo energetiky. Státní televize informovala o masivní závadě na elektrické síti. V zemi žilo před válkou kolem 22 milionů lidí, koncem roku 2014 už to bylo ale pouze 17,5 milionu. Úbytek je dán především uprchlíky, kteří se přesunuli do okolních států.

Jak média informovala později, přívod elektřiny se postupně dařilo obnovovat. Na původním stavu jako před výpadkem by elektrická síť měla být do půlnoci, uvedlo tamní ministerstvo energetiky.

Syrské úřady nijak nevysvětlily, co za zhroucením sítě stálo. Ve většině oblastí válkou zmítané země je elektřina dostupná jen dvě až čtyři hodiny denně, někde vůbec. Celostátní blackout je ale velmi neobvyklý, poznamenala britská BBC.

V Sýrii platí od minulého pátku příměří, boje se na mnoha místech zklidnily. Podle zmocněnce OSN pro Sýrii Staffana de Mistura se ale stále na několika místech bojuje.

De Mistura přiznal, že situace v Sýrii je stále velmi nestabilní, úspěch není zaručen, avšak pokrok začíná být patrný. Boje jsou podle něj stále hlášeny z provincií Hamá, Homs, Latákíja a Damašek.

Mírové rozhovory budou oficiálně obnoveny 9. března. Syrská opozice uvedla, že termín nepovažuje za závazný, jelikož se v Sýrii stále bojuje. Ve čtvrtek de Mistura řekl, že termín platí, ale s tím, že někteří účastníci dorazí o několik dní později. Mírové rozhovory jsou nepřímé, prostředníkem mezi vládou a opozicí je OSN.

Už tento pátek chce ale britský premiér David Cameron telefonicky hovořit s prezidenty Francie a Ruska Françoisem Hollandem a Vladimirem Putinem a také s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Tématem má být udržení křehkého míru.

„Musíme sestavit jednotnou frontu a prezidentu Putinovi jasně říci, že příměří je třeba udržet a otevřít cestu ke skutečné politické změně,“ řekl mluvčí Downing Street 10, sídla britského premiéra.

Příměří má přinést mimo jiné také distribuci humanitární pomoci mezi potřebné Syřany a umožnit jim vrátit se do běžného života. V bojových zónách, zejména v blízkosti Halabu, byly v minulé době výpadky proudu časté a dlouhé. K celostátnímu kolapsu ale zatím nikdy nedošlo.

tgbg ( 4. března 2016 19:13 )

jistě máš pravdu válka tam zuří už několik let za pomoci RUSKÝCH zločinců a USA do toho vstoupili nedávno aby zabránili těm RUSKÝM zločincům obsadit celý arabský polostrov kde rozpoutali ty války tažené proti islamistům které sami vycvičovali a zásobují zbraněmi a potřebují nyní získat nadvlády těchto zemí at těžby ropy a jiných nerostů .USA nepotřebují drancovat májí zásob všeho dost !!!RUSÁCI at táhnou do svojí země protože jsou to oni co rozvrací státy a ti islamisti utíkají ze svých zemí at Afganistán Irák,Libye,Eritrei ,Mali atd.Ti RUŠTÍ zločinci vedou jen samé války po světě a ještě nás do toho zatahují !!

marais ( 4. března 2016 12:36 )

CO je to za kecy od západních politiků...k příměří v Sýrii byla donucena opozice podporovaná USA a vyjednali ho hlavně Rusové. Asad s příměřím souhlasil, protože boje k ničemu nevedou ... dá se čekat, že opozice bude příměří sabotovat! Daeš se zatím vysmívá všem...

tgbg ( 3. března 2016 18:31 )

 Zase akce ruských fašistů. A všechny je rusáci naženou do západní Evropy. Čím pro Evropu hůř, tím pro ruské nacisty líp.

Zobrazit celou diskusi