Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

KLDR pálila směrem na Japonsko, tvrdí Jižní Korea

Autor: ČTK - 
3. března 2016
07:12

Korea cvičně vypálila několik projektilů krátkého doletu do Japonského moře, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. Stalo se tak krátce poté, co ve středu Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila novou rezoluci proti Severní Koreji za její lednový jaderný test. Země tak bude čelit výraznému zpřísnění mezinárodních sankcí.

Jihokorejské ministerstvo se nyní podle agentury Reuters snaží určit, zda projektily vypálené v 10:00 místního času (2:00 SEČ) byly rakety nebo dělostřelecké granáty.

Při loňském podobném testu se jednalo o tři rakety o dosahu asi 190 kilometrů, které byly vypuštěny z odpalovacího zařízení nedaleko přístavu Wonsan na východním pobřeží KLDR a skončily v mezinárodních vodách Japonského moře.

Raketovými testy Pchjongjang porušuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Navzdory tomu Severní Korea loni uskutečnila řadu testů střel krátkého doletu.

Vyzkoušela i rakety středního doletu Rodong, které mohou být teoreticky vybaveny jadernými hlavicemi a s doletem až 1300 kilometrů mohou zasáhnout Tokio a klíčové americké základny v Japonsku.

Po letošním lednovém jaderném testu a únorové zkoušce rakety dlouhého doletu severokorejské armády došla trpělivost i Číně, která je tradičním spojencem KLDR. Peking v OSN podpořil nové sankce, které jsou podle agentury AP nejpřísnější za posledních dvacet let.

Nově bude muset být například prověřen veškerý náklad, který bude směřovat do KLDR, případně ji bude opouštět. Zakázán byl i veškerý prodej lehkých zbraní určených Pchjongjangu.

Ruudazvostravy ( 3. března 2016 10:41 )

 Tendle Kymčok má ÚSÁče s přydruženou verbežej na háku,dyš se mu budou sr*át na záhumenek,tak dostanou vylágoš jako tenkrát vot Kvákáčů z Vyjetkongu.

tuhosmakos ( 3. března 2016 07:46 )

 Nechapu, proc Amici davno nezlikvidovali tohle hnusny tlusty prase. Holt Severokorejci nemaji zadny nerostny bohatstvi, takze by se nerentovalo je srovnat se zemi jako Irak, Syrii, Afghanistan...

Zobrazit celou diskusi