Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zablokovaný iPhone je jako zlomyslný pes, tvrdí šéf FBI. Chce data teroristy

Autor: ČTK, tmp - 
1. března 2016
21:42

Šéf amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey dnes v Kongresu označil ochranu zablokovaného telefonu iPhone za zlomyslného psa. FBI se snaží přinutit společnost Apple, aby pomohla vyšetřovatelům zpřístupnit data z uzamčeného telefonu islámského radikála, který se loni v prosinci podílel v Kalifornii na zavraždění 14 lidí.

Telefon "iPhone má vrátka. My žádáme Apple, aby odvedl zlomyslného psa a nechal nás obejít zámek," řekl Comey soudnímu výboru Kongresu. Spor se týká zabezpečovacího mechanismu, který po deseti špatných pokusech zadat čtyřmístné heslo data přístroje vymaže.

Kalifornský soud v polovině měsíce Applu nařídil, aby pomohl FBI odblokovat data v telefonu jednoho z pachatelů prosincového útoku v kalifornském San Bernardinu. Apple požadavek soudu odmítl, podle ředitele firmy Tima Cooka by to prý ohrozilo bezpečnost zákazníků. Pře tak zatím není u konce.

Comey v Kongresu mimo jiné řekl, že si je vědom toho, že případ by se mohl stát precedentem i pro další podobné žádosti. FBI by se totiž rád dostal i do dalších zablokovaných iPhonů. Na otázku zákonodárců, kolik jich je, bez upřesnění odpověděl, že mnoho. Bílý dům dnes v reakci na Comeyho výpověď oznámil, že neočekává, že Kongres rychle přijme potřebné zákony, které by spor týkající se zabezpečení iPhonů vyřešily.

Vyšetřovatelé se snaží dostat se do přístroje iPhone 5C, který používal Syed Farook, jeden z dvojice radikálů, kteří v San Bernardinu zabíjeli. Apple by měl na příkaz soudu v telefonu vypnout funkci automatického mazání. Podle firmy by ale obejít bezpečnostní prvky v iPhonu bylo technicky možné, jen kdyby vytvořila zvláštní operační systém, což by prý vytvořilo nebezpečný precedent.

Zobrazit celou diskusi