Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Super bojovné úterý o Bílý dům: Jaké trumfy mají Trump a Clintonová?

  • Autor: simao,ČTK - 
    1. 3. 2016
    14:48

    Klíčová fáze boje o prezidentské křeslo v Bílém domě je tu. Kandidáty čeká možná rozhodující hlasování, superúterý odstartovalo. Podle posledních průzkumů by měli uspět z demokratického a republikánského tábora Hillary Clintonová a Donald Trump. Dokážou se jim jejich rivalové Sanders či Rubio s Cruzem ještě vzepřít? Volit se během dneška a v noci na středu bude za oceánem hned ve 13 státech. Přinese superúterý skutečně zlom?   

  • 1.Superúterý je tu, favority Clintonová a Trump

    Superúterý je jedním z vrcholů volebních klání mezi republikánskými a demokratickými kandidáty o stranickou nominaci do voleb. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že v rolích favoritů potvrdí superúterý republikána Donalda Trumpa a demokratku Hillary Clintonovou.

     

    V kostce: Takhle funguje systém amerických voleb, podívejte se:

    Video Srozumitelně: Takhle Američané vybírají svého prezidenta. - Tomáš Polák, Mária Rušinová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Také aktuální celoamerický průzkum veřejného mínění televize CNN a organizace ORC ukazuje, že stranické nominace získají právě Trump s Clintonovou. Trump v tomto průzkumu vede nad svými hlavními rivaly Marcem Rubiem a Tedem Cruzem o více než 30 procentních bodů, Clintonová si nad jediným vyzývatelem Berniem Sandersem udržuje náskok 17 procentních bodů.

    Hillary Clinton během kampaně na univerzitě ve Fairfaxu Hillary Clinton během kampaně na univerzitě ve Fairfaxu | ČTK

  • 2.Kde všude se hlasuje?

    Nejrušnější den volební kampaně začíná zhruba ve čtvrtině amerických států. Republikáni a demokraté budou mít stranické primárky společně v Alabamě, Arkansasu, Georgii, Massachusetts, Oklahomě, Tennessee, Texasu, Vermontu a Virginii. Společně se také konají stranická shromáždění v Coloradu a Minnesotě.

     

    Shromáždění na Aljašce a ve Wyomingu budou výhradně republikánská, zatímco demokraté sami pořádají stranické hlasování v Americké Samoi, která je nezačleněným územím USA. Zatímco demokraté budou hlasovat v 11 státech, republikáni fakticky ve 13 státech. Republikánské primárky jsou ale komplikovanější a v Coloradu a Wyomingu složitý několikastupňový výběr delegátů jen začne.

     

    Souboj o účast v listopadových prezidentských volbách podstupuje sedm politiků, dva demokraté a pět republikánů. Zatímco Clintonová se utká se socialistou Berniem Sandersem v jedenácti státech, Trumpa a jeho soupeře Teda Cruze, Marka Rubia, Johna Kasicha a Bena Carsona čeká hlasování ve třinácti státech.

     

    Ve 40 zemích světa se navíc uskuteční demokratické primárky pro Američany pobývající v zahraničí, kteří budou moci hlasovat až do 8. března. Američtí demokraté v Česku mohou volit dnes a 8. března.

    Republikán Donald Trump na státní univerzitě ve Valdostě Republikán Donald Trump na státní univerzitě ve Valdostě | ČTK

  • 3.Sobotka: Srdce mi bije vlevo, ale rozum volí Clintonovou

    K prezidentským primárkám se pro spolek Idealisté.cz vyjádřili premiér Bohuslav Sobotka či ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Oba si přejí vítězství demokratického kandidáta a oba mají vcelku jasno, kdo by se měl postavit patrně Donaldu Trumpovi.

     

    „Moje srdce, co bije vlevo :), by hlasovalo pro Sanderse, ale rozum spíše pro Clintonovou. A protože si přeji vítězství demokrata, myslím, že proti Trumpovi či Rubiovi má větší šanci Hillary,“ upozornil premiér Sobotka a ministryně Marksová s větší šancí bývalé první dámy Clintonové souhlasí: „Dlouhá léta jsem si přála za prezidentku Hillary Clinton – konečně by tam byla žena! Dnes si nejsem tak jistá. Ženu bych si moc přála pořád, ale Bernie Sanders je kandidátem skutečně levicovým… Kdybych se ale měla rozhodovat realisticky, nakonec bych v primárkách přece jen volila Hillary.“ 

     

    Důvody, proč volit Hillary, se během superúterý objevily i na Twitteru Clintonové. Nikdo prý není lépe připraven, postaví se republikánům a umí věci dotahovat.

  • 4.Boj Clintonové a Sanderse rozhodnou černošští voliči?

    Souboj bývalé první dámy a exministryně zahraničí Hillary Clintonové se socialistou Berniem Sandersem během superúterý mohou přitom podle amerických expertů rozhodnout především politické preference černošských voličů. Američané afrického původu jsou tradičně stoupenci Demokratické strany, dosluhujícího prezidenta Baracka Obamu podpořili ve volbách v roce 2008 i 2012.

     

    Podle agentury AP starší černošští voliči odevzdají hlas Clintonové, mladší generace zřejmě Sandersovi. V Jižní Karolíně, kde minulý týden Clintonová Sanderse drtivě porazila, hlasovalo pro bývalou první dámu USA osm z deseti černošských voličů. V Georgii a Alabamě, kde se hlasuje dnes, například Američané tmavé pleti tvoří třetinu všech demokratických voličů.

     

    74letý Sanders se v minulých dnech usilovně snažil získat přízeň černošských předáků a připomínal jim svou účast v bojích za rasovou rovnoprávnost v 60. letech 20. století. Hovořil o nutnosti vyrovnat úroveň platů a o změnách v soudnictví. Clintonová upozorňovala na svou někdejší roli první dámy, v níž udržovala s černošskou komunitou úzké vztahy. Připomínala rovněž svou těsnou spolupráci s Obamou, prvním černošským prezidentem USA.

     

    Bernie Sanders na svém Twitteru však vytáhl grafy, podle kterých právě on má větší šanci porazit Donalda Trumpa či ostatní prezidentské kandidáty z řad republikánů. Otázkou je, jak k nim došel.

  • 5.Trump se dočkal nečekané podpory

    Před očekávaným jasným vítězstvím Donalda Trumpa během superúterý je přitom Republikánská strana rozdělena mezi panikáře a odevzdané fatalisty. Uvedl to dnes ve svém komentáři americký list Politico. I on očekává, že superúterý upevní Trumpovo postavení jako republikánského favorita.

     

    Republikánské vedení očekává, že Trump může vyhrát až v deseti státech. K 1. březnu se značně upínal Ted Cruz, označoval jej za rozhodující datum. Nyní se zdá, že vyhrát nad Trumpem může jen v rodném Texasu. A i nad tím se vznáší velký otazník. Nachystá Trump svým konkurentům potupný debakl 11:0?

     

     

    O osudu republikánské nominace přitom v pondělí telefonicky jednalo vedení strany včetně republikánských guvernérů. Tématem číslo jedna byl favorit Trump. Podle listu Politico jeho postup ve straně vyvolal zděšení a republikáni nyní zvažují, zda se s Trumpem smířit, nebo ho odmítnout jako osobu neslučitelnou s republikánskými zásadami.

     

    Své nečekané rozhodnutí podpořit Trumpa obhajoval během půlhodinové porady guvernér z New Jersey Chris Christie. Vyjádřil přesvědčení, že realitní magnát Trump je schopen vést zemi, napsal list Politico. 

  • 6.Kolik hlasů od delegátů potřebují?

    U demokratických kandidátů je během superúterý ve hře rozhodování o 865 delegátech pro celostátní nominační konferenci. K prezidentské nominaci bude vítěz potřebovat nejméně 2383 delegátů. Dosavadní zisky jsou následující: Clintonová 112, Sanders 66. Se započítáním tzv. superdelagátů, kteří se ale v konečném hlasování nemusí řídit výsledky primárek, je situace jasně ve prospěch Clintonové – 546 vs. 87 hlasů. 

     

    Při dnešním hlasování si republikánští kandidáti proporčně rozdělí celkem 595 delegátů. V předchozích hlasováních si jich rozdělili 133, z nichž 82 připadlo Trumpovi. K získání konečné republikánské nominace jsou zapotřebí hlasy 1237 delegátů.

    Hillary Clinton během kampaně na univerzitě ve Fairfaxu Hillary Clinton během kampaně na univerzitě ve Fairfaxu | ČTK

marais ( 2. března 2016 10:20 )

pokud usa je jako člen Nato legálně v EVROPĚ, tak my jsme jako člen NATA legálně v USA? a proč musíme mít víza?

marais ( 2. března 2016 10:18 )

Proč nemají v Usa přímou volbu jako u nás? co je to za demokracii když ho volí zastupitelé, kteří se dají ovlivnit, nemyslíte? K čemu ta bombastická kampaň?

byvalyvoliccssd4 ( 2. března 2016 01:07 )

Pročpak nejsou diskuze u článků o migrantech? Na tyhle klauny nejsem zvědavý.

zuzanajurkova ( 1. března 2016 17:30 )

Kdyby EU dala 1 % toho, co vynakládá na migraci, bojujícím Kurdům, problém s Islámským státem by byl vyřešen: http://www.kulturni-noviny.cz/nezavisle-vydavatelske-a-medialni-druzstvo/archiv/online/2016/9-2016/k dyby-eu-dala-procento-toho-co-vynaklada-na-migraci-bojujicim-kurdum-problem-s-islamskym-statem-by-by l-vyresen

Samo ( 1. března 2016 16:16 )

Nauč se ty Rusáku česky a pak budeš vědět, že Američané jsou v Evropě legálně jako členská země NATO. Z Evropy a ne s EVROPY by měli odtáhnout lidé jako jsi ty a tví soukmenovci.

Zobrazit celou diskusi