Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ISIS zaútočil na tržiště. Teroristé zabili 70 lidí, dalších 100 je zraněno

Autor: ČTK, kle, mts - 
28. února 2016
15:30

Nejméně 70 mrtvých a 100 zraněných zůstalo po explozi dvojice náloží v Iráku. K pumovým útokům došlo v neděli, a to na tržišti v převážně šíitské čtvrti Sadr City v Bagdádu. Oznámily to irácké policejní a nemocniční zdroje.

K odpovědnosti za výbuchy se přihlásil tzv. Islámský stát. Útok prý provedli dva sebevražední atentátníci. Radikální islamisté z ISIS se obvykle hlásí k násilí proti šíitským cílům v irácké metropoli, poznamenala agentura Reuters.

Sebevražední atentátníci na tržišti svůj útok koordinovali. Druhý z nich se odpálil v okamžiku, kdy se na místo prvního výbuchu seběhli lidé.

Takhle to na místě vypadalo krátce po útoku. Varujeme, video je drastické:

Video ISIS se přihlásil k útoku na tržišti v Bagdádu - Reuters
Video se připravuje ...

Radikálové ISIS útočili i na dalších místech. Šlo o jejich největší útok za několik měsíců. Terčem se staly i armádní a policejní komplexy na západním předměstí Bagdádu v Abú Ghrajbu. Tam zabili 17 lidí, 35 jich zranili.

Armádní a policejní zdroje podle agentury Reuters sdělily, že islamisté vedli útok na jejich areály v Abú Ghrajbu z Garmy a Fallúdže, které má Islámský stát pod kontrolou. Útok provedly desítky ozbrojenců ISIS, sebevražední atentátníci v autech a střelci u kulometů upevněných na dodávkách a terénních vozech Humvee.

Irácké bezpečnostní síly uvedly, že se jim podařilo vytlačit útočníky od policejní stanice a několika armádních budov, ozbrojenci se pak stáhli na hřbitov a k obilnímu silu, které zčásti zachvátil požár.

Armáda v prohlášení upřesnila, že nejméně čtyři sebevražední útočníci byli zabiti u sila, dvě desítky dalších se ukrývají uvnitř.

V Abú Ghrajbu byl vyhlášen zákaz vycházení, oznámil velitel vojenských operací v oblasti západního Bagdádu.

Abú Ghrajb ležící 29 kilometrů západně od centra irácké metropole nechvalně proslul stejnojmennou věznicí, v níž američtí vojáci po invazi v roce 2003 týrali irácké vězně. Lokalita je na půl cesty mezi Bagdádem a Fallúdžou, kterou drží radikálové z ISIS.

tgbg ( 29. února 2016 09:06 )

Václav Klaus: NEJVĚTŠÍ HROZBY VŽDY PŘICHÁZÍ Z VÝCHODU A VYTVÁŘÍ VÍCE VOJENSKÝCH ZÁKLADEN,NEŽLI PŘÁTELSKÉ USA

villi ( 28. února 2016 18:14 )

Václav Klaus: NEJVĚTŠÍ HROZBY VŽDY PŘICHÁZÍ ZE ZÁPADU A VYTVÁŘÍ VÍCE VOJENSKÝCH ZÁKLADEN,NEŽLI PŘÁTELSKÉ RUSKO

santikxauz ( 28. února 2016 17:14 )

 To není možný,USA tam přece přinesli "demokracii a svobodu"

Zobrazit celou diskusi