Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trump: Zeď proti migrantům chci postavit ještě vyšší, zaplatí ji Mexičané

Autor: ČTK, tmp - 
26. února 2016
07:05

Soupeři v boji o republikánskou nominaci do duelu o Bílý dům Marco Rubio a Ted Cruz se v televizní debatě pustili do vedoucího uchazeče Donalda Trumpa kvůli jeho postojům k ilegálnímu přistěhovalectví, které označili za nesoudržné, pokrytecké, momentální a účelové kvůli získání hlasů. Miliardář naopak zopakoval svůj slib, že nechá na hranicích s Mexikem vybudovat zeď – a ještě ji v debatě o deset stop – tedy o tři metry – zvýšil.

Trump podle Cruze v minulosti podporoval otevřené hranice a daroval peníze skupině senátorů, kteří se zasazovali za snadnější získání amerického občanství přistěhovalci. Rubio zase vyslovil podezření, že Trump postaví zeď oddělující Spojené státy od přílivu migrantů z Mexika stejně jako své mrakodrapy Trump Tower – tedy zaměstná ilegální přistěhovalce, aby dílo udělali.

„Člověk, který opravdu chce bojovat proti nelegální migraci, nezaměstnává lidi žijící ve Státech načerno,“ poznamenal Cruz.

„Mlčte, mlčte. Ve svém životě jsem už zaměstnal desítky tisíc lidí, ale vy jste nikdy nedal práci nikomu,“ odrazil útok Trump. Tváří v tvář soupeřům s kubánskými kořeny zdůraznil, že zaměstnává i tisíce hispánců, mezi nimiž je prý nesmírně populární.

Zeď s Mexikem

Opět se zapřisáhl, že jako prezident by vyhostil ze země lidi, kteří v USA žijí ilegálně. Momentálně jsou ale americké hranice „děravé jako švýcarský sýr“, a tak by na nich měla stát zeď, kterou by měli zaplatit Mexičané.

„Udělám to – a ta zeď bude ještě o deset stop vyšší,“ odpověděl miliardář na žádost o vyjádření k výroku bývalého mexického prezidenta Vicenteho Foxe, že žádná zeď nebude a že ji Mexiko rozhodně nezaplatí.

Trump se dříve v debatě vyjádřil, že by stačila 12 metrů vysoká zeď, která by stála podle jeho odhadu deset až 12 miliard dolarů (asi 244 až 294 miliard Kč), které hodlá vymoci od Mexika.

Trump učinil z plánů na vybudování zdi podél hranice s Mexikem, za níž chce držet údajné „zločince, drogové dealery a násilníky“, ústřední bod své kampaně.

Televizní diskuse republikánských kandidátů na prezidentskou nominaci byla považována za jednu z posledních možností, jak Trumpa zastavit před nadcházejícím volebním superúterým. Dosud se ale žádnému z Trumpových soků v uplynulých debatách nepodařilo realitního magnáta zpomalit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kundamerkel ( 26. února 2016 14:09 )

Ať žije Donald Trump, musíme věřit, že zvítězí ve volbách,on je zárukou toho, že svět může být daleko lepší.

dfghjk ( 26. února 2016 11:30 )

Populista, který umí zahrát na citlivou notu jednoduchých američanů, proto má úspěch. V tomto se dost podobá hitlerovi. Nemá ale jeho charizma, což mu bude u američanek chybět.

gemino ( 26. února 2016 08:54 )

Brzdi, aby ti nezaskočilo Kdybys nevěděl, tak Trump není bolševik a není z Ruska!

wolf66 ( 26. února 2016 08:25 )

Nechce tam verbež a ilegálně tam nemá nikdo co dělat.

Zobrazit celou diskusi