Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slováci hlásí první podezření na virus zika. Žena se vrátila z Jižní Ameriky

Autor: ČTK, kle, kle - 
25. února 2016
16:05

Slovensko má první případ podezření na onemocnění virem zika. V nemocnici v Prešově na východě země byla ve středu hospitalizována žena, která se vrátila z Jižní Ameriky s příznaky nespecifikovaného virového onemocnění. S odvoláním na vyjádření mluvčí nemocnice o tom ve čtvrtek informoval slovenský veřejnoprávní rozhlas a televize RTVS.

„Zdravotní stav pacientky je stabilizovaný. Byly jí odebrány vzorky moči a krve k identifikaci přítomnosti viru zika,“ uvedla mluvčí prešovské nemocnice Renáta Cenková.

Zatím není známo, kdy by mohly být známy výsledky analýzy vzorků, kterou nemocnice provede ve spolupráci s virologickou laboratoří v Hamburku.

Dva případy viru zika byly potvrzeny v Česku. Jde o muže a ženu, kteří se zhruba před dvěma týdny vrátili z dovolené v rizikové oblasti.

Video Vše o Češích nakažených virem zika: Už jsou doma, říká primářka - Tomáš Polák, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Virus, který přenášejí komáři druhu Aedes aegypti, vyvolává několikadenní horečky, nemoc má ale ve většině případů mírný průběh. Velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidské plody, neboť se nákaza spojuje s nedostatečným vývinem mozku.

Nákaza se objevila loni na podzim v Brazílii. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) se již rozšířila do více než 30 zemí. K nim patří především latinskoamerické země. Proti viru zika dosud neexistuje účinný lék a ani vakcína.


Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila kvůli viru zika celosvětový stav nouze. Virus přenáší komár, který v Česku ani na Slovensku nežije.

Ministr zdravotnictví o nákaze v ČR:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi