Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Děti tloustnou kvůli antibiotikům v jídle, chlapci jsou k obezitě náchylnější

Autor: ČTK, tmp - 
25. února 2016
07:58

Používání veterinárních antibiotik při produkci potravin v Číně je značně rozšířené a stopy těchto léků se objevily u 80 procent čínských školáků, kteří podstoupili testy v rámci nové studie univerzity v Šanghaji. Výzkum prováděný u dětí ve věku od osmi do 11 let byl zveřejněn v časopise Environmental International, z něhož citoval zpravodajský server The Times.

Studie zjistila, že dětem s vysokým množstvím veterinárních antibiotik zjištěných v těle hrozí dvakrát až třikrát vyšší pravděpodobnost obezity než dětem s nízkými koncentracemi; chlapcům přitom obezita hrozí častěji než dívkám.

Spojení mezi antibiotiky podávanými lidem a vyšším rizikem obezity u dětí přitom zaznamenáno nebylo. Vědecký tým se během následujících let chce zaměřit na zkoumání dalších možných vlivů vystavení veterinárním antibiotikům na dětské zdraví.

Čína je největším výrobcem i spotřebitelem antibiotik na světě; používá zhruba polovinu z celosvětově spotřebovaného množství těchto preparátů. Čínští farmáři běžně používají antibiotika pro rychlejší růst kuřat či prasat, aby tak zvýšili vlastní zisky.

Čínská akademie věd loni zjistila, že většina řek ve východní a střední části Číny obsahuje vysokou koncentraci antibiotik.

zednik ( 25. února 2016 12:32 )

 Přesně tak, jen opravím - nepřichází ze školy, ale maminka je přiváží autem a ráno je zas odváží. Aby snad chudáci malí nemuseli 1,5km jít pěšky. Doma kila sladkostí a bonbonů, babičky toho mají neustále plné kapsy. Když už vylezou na chvíli ven, všude poházené obaly od čokolád a sušenek. S mrkví nevidím nikoho.

1pravda1 ( 25. února 2016 11:21 )

Opravdu nevím, proč máme tak úzce spolupracovat hospodářky s Čínou. Jejich výrobky jsou ve většině případů nekvalitní, raději nechají pochcípat děti, než by přišli o zisky!!!! Není to tak dávno, když zabíjelo děti v Číně mléko, které ovšem nebylo mléko, ale rozpuštěná umělá hmota, aby se ušetřilo.

kerloss ( 25. února 2016 08:39 )

cina ma antibiotika a cesko ma lenochy rodice a tim trpi deti nemaji zajem o pohyb ale o pocitac a nezdrave potraviny. namka cola, hamburger, bramburky sooolene.

moiaza ( 25. února 2016 08:26 )

 To musela být hodně moudrá hlava, co to zjistila. Dětem chybí pohyb. Na to nemusím být vědec, stačí mi moje oči a selský rozum. Sused má 3 děti a venku je vidím ve volném čase tak 3x za rok. Když přijdou ze škol, zalezou do baráku a už je nikdo venku neuvidí. O prázdninách naše vesnice zeje prázdnotou, že občas přemýšlím, zda tu ještě někdo žije. Kde jsou ty časy, jak na dědině bylo plno děcek a hrály se všechny možné hry. Dnes mi dědina připomíná stanné právo.

Zobrazit celou diskusi