Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Horší než východoněmecká Stasi? Berlín bude špiclovat podezřelé občany

Autor: mb - 
24. února 2016
23:50

Německá vláda povolila bezpečnostním složkám infikovat počítače a mobilní telefony občanů, kteří jsou podezřelí z trestného činu. Stát bude mít přehled o každé SMS zprávě, každé navštívené stránce i každém telefonátu, který bude učiněn „podezřelým“ občanem. Ani tajná služba Stasi z totalitního východního Německa neměla takové možnosti, experti na internetovou bezpečnost bijí na poplach.

„Nyní máme možnosti, které jsme předtím neměli,“ oznámil německým médiím mluvčí ministerstva vnitra. Německá vláda schválila návrh, který umožňuje instalovat na elektronická zařízení nic netušících občanů sledovací programy, tzv. trojany. K infikaci počítače či mobilního zařízení bude potřeba souhlasu soudu, bezpečnostní složky budou cílit na osoby „podezřelé“ z trestného činu.

Stát tak získá prakticky absolutní kontrolu nad konverzací daného občana. Monitorovány budou textové zprávy, hlasové hovory i brouzdání po internetu. Bezpečnostní složky budou mít dokonce přehled o každém slovu, které dotyčný vyťuká na svém mobilu či laptopu.

Podle odborníků na internetovou bezpečnost tento krok vlády zachází příliš daleko, jedná se doslova o sledování myšlenkových pochodů člověka. Frank Rieger, mluvčí hackerské organizace Chaos Computer Club, takové špiclování odsoudil slovy: „Když čtete to, co právě vyťukávají lidé do klávesnice, je to jako kdybyste sledovali myšlenky lidí.“

Někteří kritici se již vyjádřili v tom smyslu, že dokonce ani obávaná východoněmecká tajná služba Stasi neprováděla tak důkladnou kontrolu podezřelých občanů. Kontroverzi nedávno vzbudilo rozhodnutí německé odnože sociální sítě Facebook, že bude mazat „rasistické příspěvky“ namířené proti uprchlíkům. Facebook tak zareagoval na iniciativu úřadů, podobné opatření se týká například i Twitteru.

Část obyvatel však takový krok vnímá jako opresivní. „Není politicky korektní vyjadřovat se proti migrantům. Svobodu názoru už v zemi nemáme,“ napsal uživatel Pulvermann na sociální síť Twitter.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi