Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dokončil kurz o respektu k ženám, pak uprchlík znásilnil dobrovolnici

Autor: mb - 
24. února 2016
13:03

Běženec úspěšně v Belgii absolvoval kurz o tom, jak se má v Evropě chovat k ženám. Jen pár týdnů poté v uprchlickém táboře poblíž města Menen znásilnil dívku, která imigrantům pomáhala. Azylové středisko provozuje Červený kříž a mluvčí organizace popsala útočníka jako „kluka“, údajně se jedná o ojedinělý případ.

„Nezletilý bydlel v azylovém středisku pět měsíců. Klukovi se (žena) líbila již delší dobu, ale ona jeho city neopětovala. Sledoval ji do sklepa a ke znásilnění mělo dojít právě tam,“ prozradila světovým médiím mluvčí Čeveného kříže ve Flandrech An Luyten. Sexuální útočník byl krátce nato zadržen, údajně se jedná o 16letého Afghánce.

Imigrant přitom dívce ublížil jen krátce poté, co úspěšně absolvoval kurz o respektu k ženám. „Když k nám do centra přijdou nezletilí, hned je učíme dvě věci. Sexuální výchovu, a jak se chovat k ženám. Často jsou to děti, kterým je 14, 15, 16 let… Jsou bez rodičů, nic neví,“ popisuje kurzy integrace An Luyten a zároveň varuje před paušálním odsuzováním imigrantů: „Je to (znásilnění) závažný případ a my ho rozhodně odsuzujeme. Také ale chceme upozornit na to, že se jedná o ojedinělý případ. Není možné vinit všechny čtyři nebo pět tisíc lidí, kteří ve středisku žijí. To by prostě nebylo fér,“ myslí si Luyten.

Jenže tento týden došlo v jiném uprchlickém zařízení provozovaným Červeným křížem k dalšímu incidentu, kde musela zasahovat policie. Tentokrát však na druhém konci země ve městě Leopoldsburg. Asi stovka mužů se tam zapletla do rvačky. Příčinou sváru se stal fakt, že žena ze Sýrie odmítla nosit šátek, což rozzuřilo Afghánce. Syřanky se zastali její krajané a uprchlíci z Iráku a za chvíli již vzduchem létaly kusy nábytku.

Při střetu bylo zraněno několik lidí, minimálně jeden člověk musel být hospitalizován.

Chování některých běženců už odsoudil belgický ministr pro migraci Theo Francken: „Připadá mi jako naprosto nepřípustné, aby nějací mladí Afghánci přikazovali syrským dívkám nosit šátek a zakazovali jim oblékat se jako evropské ženy. Přišli k nám, to oni (imigranti) jsou naši hosté a ne my jejich. Musí se přizpůsobit našim pravidlům,“ řekl Francken.

Zprávy o sexuálním násilí páchané běženci přicházejí pravidelně. Kromě velmi diskutovaných sexuálních útocích v Kolíně na Rýnem loni v září uprchlík znásilnil v Rakousku babičku poté, co předstíral, že potřebuje pomoc. Jiný imigrant pro změnu ve vídeňském bazénu znásilnil chlapce (10) a následně se bránil tím, že „dlouho neměl sex“.